Легендарни албум “Born in the U.S.A.” добија винилно реиздање

Бранислав Предојевић
Легендарни албум “Born in the U.S.A.” добија винилно реиздање

ЊУ ЏЕРСИ - Издавачка кућа “Сони” поново ће издати легендарни албум Бруса Спрингстина из 1984. “Born in the U.S.A.” на винилу, за 40. годишњицу једног од музичких бестселера осамдесетих.

Албум ће бити штампан на прозирном црвеном винилу и представљен у преклопном омоту. Долази са књижицом која садржи нове текстове Ерика Фланигана и лито принтовима чувеног омота.

Оригинални албум “Born in the U.S.A.”, објављен је 4. јуна 1984. године као седми студијски албум у Босовој каријери, када је он већ био велика рок звијезда, али је након овог албума он постао глобална рок икона и стадионска суперзвијезда. Костур албума снимљен је од пјесама насталих током сесија за претходни мрачни и туробни албум “Небраска”, који је био ослоњен на акустичну гитару, глас и усну хармонику, док је овај албум окупио “Е стрит бенд” у пуној постави уз доста модернију поп продукцију (Џон Ландау, Чак Плоткин) окренуту плесним ритмовима и синтисајзерима, уз уочљиво одсуство гитариста Стивена ван Занта, који је током 1983. године привремено напустио састав, али је потписан као коаутор седам пјесама и копродуцент.

Након завршетка комплетног снимања, Спрингстин је на располагању имао преко 70 нумера од којих је 12 изабрано за албум. Са друге стране, текстови су у контрасту са живљим звуком албума и настављају теме претходних плоча, тематски укључујући стихове о борби радничке класе, разочарањем у патриотизам и нарушеним личним односима модерне Америке, што је Спрингстина глорификовало у хероја радничке класе и генерацијског хроничара.

Насловну фотографију Спрингстина наспрам америчке заставе, са бејзбол капом у џепу фармерки снимила је легендарна Ени Лејбовиц и појавила се на бројним листама најбољих насловница албума свих времена. Праћен огромном промотивном кампањом која је садржавала седам синглова и пет музичких спотова “Born in the U.S.A.” је постигао огроман комерцијални успјех, поставши најпродаванији албум 1985. године и на врху топ-листа у девет земаља.

Свих седам његових синглова, укључујући “Dancing in the Dark”, “Born in the U.S.A.”, “I'm on Fire” и “Glory Days”, доспјели су међу десет најбољих у САД. Албум је продат у преко 30 милиона примјерака широм свијета, што га чини најпродаванијим Спрингстиновим албумом и једним од најпродаванијих албума свих времена, а данас важи за неоспорни класик рок музике.

Сам Спрингстин имао је подијељено мишљење према њему, сматрајући да је направио превише компромиса у студију, дуго се борећи са теретом славе, који је албум проузроковао у његовом животу и његовим погрешним схватањем као глорификовањем Америке из ере Роналда Регана. Ново винилно издање излази 14. јуна 2024.

ФИЛМ

Тренутно је у припреми и биографски филм о Спрингстину, под називом “Избави ме ниоткуда”.

Џереми Ален Вајт глумиће славног музичара, а требало би да га режира Скот Купер, који је такође режирао чувени филм “Лудо срце”. Глумачкој екипи придружила се и звијезда серије “Насљедници” Џереми Стронг, који ће глумити Џона Ландауа, Спрингстиновог дугогодишњег менаџера и сарадника, који је копродуцирао девет његових албума, укључујући “Born to run”, “Небраска” и “Born in the U.S.A.”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана