Лед Цепелин и Мадона под ножем критичара

Глас Српске
Лед Цепелин и Мадона под ножем критичара

Неке данас свјетске звијезде музичке сцене у свијету биле су на почетку дочекане "на нож", јер критичари нису успјели да препознају да ће њихова музика овладати свијетом, пише Танјуг.

Према документима из архиве Би-Би-Сија (BBC), на почетку каријере жртве критичара били су "Лед Цепелин", Мадона, Дејвид Боуви, "Нирвана", "Дипеш мод", "Франц Фердинанд", као и многи други. Aли, музички критичари су погријешили и ови аутори су данас свјетске звијезде непролазне славе.
Прва жива свирка групе "Лед Цепелин" на радију није одушевила продуценте BBC-ја, који су оцијенили да је њихова музика "варијација на познату тему, неубједљива и у суштини старомодна".
Иако продуценти нису били одушевљени наступом "Лед Цепелина", гласањем су одлучили да момке, ипак, позову да поново дођу. Догодило се то 1969. године и они су још четири пута свирали у програмима BBC-ја. Остало је историја. Група је касније проглашена највећом рок групом свих времена.
Музички новинар Џез Симондс копао је по архивама BBC-ја да би установио које су још музичаре на почетку каријере критичари отписивали.
Симондс данас сматра да је, у случају "Лед Цепелина", прва реакција музичких стручњака BBC-ја била донекле разумљива, јер је њихова музика "била без преседана", али примјећује да је критика, такође, оцијенила да је то "само за специјалисте".
Данас гитариста Џими Пејџ истиче упорност и вјеру у сопствену идеју.

- Нисмо се штедјели, било је ту много импровизације и креативности, јер нам је било страшно стало до тога да звучимо што боље - каже славни гитариста.

Случај "Лед Цепелина" никако није усамљен.  "На нож" је својевремено дочекан и Дејвид Боуви. Један критичар га је назвао "аматером који фалшира".

- Мадона је првобитно била пратећа играчица пјевача Патрика Хернандеса који је имао само један хит у Европи, пјесмицу "Рођен да живи". Послије је пјевала у групи која се звала "Еми", а критичари су је, чак и када је објавила први албум који је постао велики хит, просто сахрањивали - подсјећа Џез Симондс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана