Лајла кроз деценије

Aлександра Рајковић
Лајла кроз деценије

"Открио сам модел у свом понашању који се понавља годинама, можда и деценијама. Лоши избори постали су моја специјалност, а ако би се појавило нешто искрено и пристојно, ја бих се постидио и побјегао на другу страну".

За њега су многи рекли да је више од рок звијезде и да је права икона, живо отјелотворење историје рок музике. Познат по својој повучености у послу препуном саморекламерства, шминке и обмана, Клептон је у аутобиографији први пут дао хронологију изузетног личног и професионалног путовања.
Aутобиографија, која се на српском језику може читати у издању "Лагуне" снажно је написана прича човјека који је преживио упркос бројним личним демонима и достигао вртоглави успјех. Ово је у својој аутобиографији записао славни гитариста Ерик Клептон.

Уз присност и отвореност, у овој дирљивој и искреној аутобиографији Ерик Клептон испричао је историју свог живота, надахњујућег и пуног догађаја.

Ерик Патрик Клептон, познат под надимком "Slowhand" или "Спора рука", енглески гитариста, добитник "Греми награде, пјевач и композитор, који 9. јуна стиже у Београд, дефинитивно има чиме да се похвали у својој каријери.  

Рођен 30. марта 1945., Клептон је као један од најуспјешнијих музичара 20. вијека три пута увођен у Рокенрол дворану славних што је без преседана. Музички критичари, једнако као и његови обожаваоци, гледају на њега као на једног од највећих гитариста свих времена. Ерик Клептон је рангиран као 4. на Ролинг стоновој листи "Највећих гитариста свих времена" и као 53. на њиховој листи бесмртника; 100 највећих умјетника свих времена.

Мада се Клептонов музички стил мијењао током његове каријере он је увијек задржао дио својих блуз коријена. Клептон се показао и као велики иноватор у неким од фаза своје каријере, као што је блуз-рок фаза у сарадњи са бендом Џон Мејол са "Блузбрејкерсима" и "Јардбирдсима" или психоделични рок са групом "Крим

Ерик Клептон ће 9. јуна одржати концерт у "Београдској арени", што је потврђено и на његовом званичном сајту! Он ће у Београду наступити заједно са Стивом Винвудом, старим пријатељем из бенда "Blind Faith".
Свјетска турнеја Ерика Клептона почела је у четвртак у Њујорку, док ће европску турнеју започети 20. маја у Лондону. Осим тога, Клептон ће концерте одржати у Aнтверпену, Паризу, Дизелдорфу, Aрнхему, Берлину, Малмеу, Хамбургу, Минхену, Бечу, Букурешту и Истанбулу.

Музичка каријера Ерика Клептона почела је као седамнаестогодишњак био постао члан групе "The Roosters", а крајем 1963. се придружио групи " The Yarbirds".

Није прошло много времена, а Клептон је постао један од најталентованијих младих гитариста у Британији. Бенд " The Yarbirds" напустио је 1965, послије објављивања хит сингла "For Your Love".

Са Џоном Мајалом и његовом групом "Bluesbreakers", са снимио је плочу "Blues Breakers", један од најважнијих албума шездесетих година. Бенд је у наредне двије године објавио три албума који су продати у више од 35 милиона примјерака. Велики хитови су биле "I Feel Free", "Spoonful", "Sunshine Of Your Love", "Crosroads"...

Група се распала средином 1968., а Клептон је оснивао бенд "Blind Faith" који је брзо пропао. Послије тога, Клептон је основао бенд "Derek and The Dominos" који је 1970. објавио албум "Layla and Other Assorted Love Song", који је најавио мегахит "Layla".

Послије великих проблема са дрогом, Клептон је 1974. објавио други соло албум "461 Ocean Boulevard" са којег се издвојила обрада хита Боба Марлија "I Shot the Sheroff". У наредне три деценије објавио је 18 албума са којих су скинути бројни хитови као што су "Wonderful Tonight", "Cocaine", "Tears In Heaven"...

Хитови

Концерт у "Aрени" биће трећи наступ Ерика Клептона у Србији. Клептон већ деценијама важи за "бога гитаре", добитник је седам награда "Гремија". Његове пјесме "Layla", "Wonderful tonight", "Tears In Heaven" и друге су глобални хитови. Гитариста је у соло каријери објавио 19 албума, од којих је посљедњи " The road to Escondido".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана