„Кустендорф Класик“ почиње сутра на Мећавнику

Танјуг
Foto: Кустендорф Класик

МЕЋАВНИК - Фестивал класичне музике „Кустендорф Класик“ почиње у суботу, 31. августа и трајаће до 3. септембра 2024. године, у етноселу Мећавник, Мокра Гора.

Фестивал ће бити свечано отворен у суботу у 21 часова, а након обраћања оснивача фестивала Емира Кустурице и Александра Дибаља, начелника департмана за комуникације компаније „Гаспром њефт“, концерт ће одржати пијанисткиња Зарина Шиманскаја и мецосопран Зинаида Царенко, солисткиња чувеног Маријински Театра.

Пијанисткиња Зарина Шиманскаја добитница је бројних међународних пијанистичких такмичења и носилац титуле уметнице Московске филхармоније.

Зарина је завршила основне и постдипломске студије на државном конзерваторијуму „Н. А. Римски Корсаков“ у Санкт Петербургу, и мастер на Високој школи за музику и позориште у Хамбургу. Наступала је на сценама најеминентнијих дворана у Русији, Европи и Азији.

Зарина ће на фестивалу Кустендорф КЛАСИК извести дјела Дебисија, Равела и Стравинског.

Мецосопран Зинаида Царенко солисткиња је чувеног Маријински Театра.

Завршила је Санктпетербуршки државни конзерваторијум „Н. А. Римски-Корсаков“ (класа Олге Кондине) и добитница је бројних признања међу којима су гран-при, прва награда и златна медаља на ЏВИИ Међународном конкурсу „П. И. Чајковски“.

Зинеида ће извести дјела Чајковског, Римски Корсакова и Камиј Сен-Санса.

Такмичарски програм у коме ће се наћи 36 такмичара из Србије, Русије и Бјелорусије, почиње у недјељу, 01.09. О добитницима награде фестивала „Златна матријошка“, одлучиће међународни жири који ће чинити диригент Михаил Голиков, затим наш прослављени пијаниста и професор на ФМУ у Београду, Владимир Милошевић и композиторка и гитаристкиња, Маја Ле Ру Обрадовић.

Сваког дана од јутарњих до касних вечерњих часова, Мећавник ће бити испуњен музиком. Ученици Школе за музичке таленте из Ћуприје и музичких школа „Мокрањац“ и „Ватрослав Лисински“ из Београда показаће своје таленте током дана, а биће одржана и два концертна предавања о стваралаштву композитора Петра Стојановића и Анте Гргина.

Музичку презентацију под називом „Ренесанса заборављеног Петра Стојановића“, одржаће мр Наташа Шпачек из МШ „Мокрањац“, уз наступе мецо сопрана др Тање Обреновић и ученика Јане Новаковић и Луције Гргуревић.

Кроз концертно предавање „Мала прича Анте Гргина“ водиће Мирјана Растовић, музичка уредница РТ Војводина уз наступе флаутискиње Александре Хорват и пијанисте Саше Свијића, професоре музичке школе „Исидор Бајић“ у Новом Саду.

Вечерњи сати резервисани су за концерте прослављених домаћих и свјетских уметника, а по први пут биће изведена и два музичко-сценска дела. Друго вече, 1. септембар, резервисан је за извођење комичне опере „Иза оперских кулиса“ српске композиторке Вере Миланковић.

Оперету ће извести Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ под диригентском палицом Радета Пејчића у сарадњи са ДК Студентски град. Посјетиоци фестивала треће фестивалске вечери уживаће у виртуозним извођењима виолинисте српског порекла Луке Фаулиси, пијанисте Богдана Дугалића и гитаристе Уроша Јаћевића.

На затварању фестивала, биће изведен јединствени пројекат композитора Александра Седлара, драмска опера „Шум шуме преко поља“.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана