Култни састав “Бркови” данас наступа у Бањалуци: Жестоко рођенданско славље на Кастелу

Рајко Вуковић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Један од најпопуларнијих бендова на просторима бивше Југославије, панк-фолк састав “Бркови” наступиће вечерас од 21 час на тврђави Кастел у Бањалуци.

Овим концертом ће култни загребачки састав наставити да обиљежава 20 година успјешне музичке каријере, како у региону тако и у Европи, гдје годинама успјешно одржава свирке са великом дозом позитивне енергије.

Легендарни бенд основан је 2004. године и од тада па до данас одржао је велики број концерата широм региона, снимивши осам студијских албума, који су му донијели статус регионалне рок атракције. 

Од култног уради сам првенца “Пункфолквелнес”, преко албума ширег пробоја “Друштво бркатих младића (2010) и “Балкански есперанто” (2011) стигли су до класика жанра “Бркати гости” (2013), “Пизда материна” (2014, “Торзо Даде Топића” (2016), “Хормон среће” (2018), “Бркови су да се воле” (2020) и “Крвава новчаница” (2023).

На овој студијској серији “Бркови” стварају потпуно нови стил назван “пункфолквелнес”, крштен по називу првог албума, чијим изласком 2009. године почиње почетак успјеха бенда. Нико до тада народну музику није свирао на такав начин, мијешајући је првенствено с панком и роком, а повремено и с металом и реге звуком уз специфичне текстове на танкој ивици емотивне патетике, оштре ироније и провокативног хумора. 

Појавом друштвених мрежа попут “Фејсбука” и “Јутјуба” бенд у кратком периоду успијева да дође до великог броја обожавалаца. Други албум “Друштво бркатих младића” наставља убрзано да подиже интересовање за бенд широм региона, а стални концерти додатно учвршћују њихову популарност. 

Од настанка па до данас бенд је промијенио неколико чланова, а данашње друштво бркатих младића чине: Шемсо 69 (Ведран Пехар), Шарац (Марио Борг), Томац (Томислав Калоусек), Влајко (Ален Влајнић) и Пас (Игор Паспаљ). 

Басиста бенда Томислав Калоусек Томац пред вечерашњи наступ каже да се “Бркови” у Бањалуци осјећају као домаћи бенд, како због публике, тако и личних веза. 

- Наш гитариста Игор Паспаљ је из Бањалуке. Тако да смо једном петином и бањалучки бенд. Наравно да су честе посјете створиле многа пријатељства у том граду. Редовно свратимо по пите кад смо у пролазу, станемо некад и на ћевапе. Знамо пуно људи у граду и околини - рекао је Томац.

Бањалучка публика са нестрпљењем броји сате до почетка концерта, гдје ће моћи са уживањем да слуша мегахитове попут “Нисам ја за тебе”, “Цвјетало је мени цвијеће”, “Ниси ме била вриједна”, “Балкан стар” и много других. 

ПОРТИР

Човјек који је одговаран за дивље тонове и екстравагантно-љубавне текстове је некадашњи портир, а сада фронтмен Ведран Пехар, који је познат публици као Шемсо 69. 

Музичар је више пута у јавности изјавио да је дао отказ на послу портира како би се могао максимално посветити музици. 

- Била је дилема, ако останем тамо имаћу сигурну плату, здравствено, топли оброк, ауто на коришћење, што човјеку пружа неку врсту лагодности, међутим у том случају нећу никад свирати у “Дому спортова”. Ипак сам изабрао несигурне путеве и са поносом дао отказ - рекао је Шемсо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана