Култна група “Болеро” најавила нови албум

Рајко Вуковић
Култна група “Болеро” најавила нови албум

САРАЈЕВО - Култна поп и рок група “Болеро”, након дуже паузе, објавила је нову пјесму “Мједеница” која ће се наћи на новом албуму “Аватаров гријех” који се очекује сљедеће године.

Пјесму прати и видео-спот који је режирао Еди Кеврић, док се као глумци у споту појављују Катица Цамбер, Ливиа Делибашић и Јан Мујезиновић. Садашњу поставку групе “Болеро” чине гитариста Мирослав Бартулица, бубњар Давид Михаљевић, басиста Ведран Калинић,  клавијатуриста Дино Оловчић и пјевач Тони Поповић, који је родом из Бањалуке и са бендом ради већ осам година.

Нумеру је продуцирао Мишо Бартулица, који је уједно и аутор текста. Име пјесме дугује сарајевском насељу Мједеница, а група “Болеро” у саопштењу тврди да је ово најава за нови дуго очекивани албум састава.

- Намјера је да објавимо неколико синглова. Нова пјесма потврдиће карактер и изненађења са албума “Аватаров гријех”. Након тога иде албум са свим пјесмама и свакако ће бити издање на винилу - рекао је Бартулица.

Култна сарајевска група “Болеро”, настала је током 1982. године.

Вођа и оснивач је гитариста Мирослав Мишо Бартулица који је основао бенд са још неколико музичара. Прву поставу тадашње групе осим Бартулице, чинили су Миле Анђелић, Мустафа Чизмић, Зоран Грабовац и Неџад Хаџић. Доласком пјевача Анђелића група је много добила, јер је својим карактеристичним храпавим гласом успио пренијети снагу пјесама које ће касније оставити велики траг на југословенској рок сцени.

Бартулица је касније истицао да је кроз групу продефиловало много музичара све док нису добили прижељкиван музички стил који ће их довести до препознатљивости.

- Па отприлике 1982. смо почели са свакодневним пробама и то је трајало до неке 1985-1986. године. За то вријеме прошло је доста музичара кроз бенд, четири-пет година је настајао тај неки стил који смо тражили и који сам и ја тражио, док нисмо дошли до неког израза какав је био на првом албуму - рекао је гитариста. Бенд је престао радити током ратних дешавања, а након рата се повремено појављивао у различитим поставама, са сингловима од којих је највише пажње изазвала пјесма “Диспертанго”, на којој је поново гостовао Раде Шербеџија. 

Лидер састава Бартулица, који је уједно и аутор текстова и музике , инспирацију за своје стваралаштво проналазио је махом у породичном окружењу, али и радовима славног руског пјесника Јесењина који је имао огроман утицај на познатог музичара.

- Јесењин је дефинитивно највећи утицај имао на мене и својим пјесништвом и својим раскалашним и боемским животом, који је и описао у “Крчмарској Москви”. Тешко, бар за мене, да било ко може замијенити Јесењина и након стотину година.

Група “Болеро” тренутно ради на завршетку албума “Аватаров гријех” који се очекује да ће изаћи током 2025. године.

Дискографија

У периоду од 1985. до 1989. године група је издала два албума “На крају славља” (1986) и “О Јесењину” (1988)”.

Иако је први албум изашао у новембру 1986. године, представљен је тек у мају 1987. године. Упркос томе, продат је у око 150.000 примјерака. Други албум је продат у готово 100.000 примјерака и њега, за разлику од првог, одликују меланхолија и сјета. На албуму је гостовао глумац Раде Шербеџија, а најпознатија пјесма јесте нумера “Јелена”. Албум је представљен и промовисан на великом концерту пред сарајевском катедралом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана