Круна каријере троструки диск

Александра Маџар
Круна каријере троструки диск

Београд - Планирам да објавим троструки компакт диск, гдје ће на једном бити снимци са страним музичарима, на другом са "Биг бендом" Радио-телевизије Србије, а на трећем снимци са српским музичарима. То ће бити круна и ретроспектива моје каријере.

Рекао је ово за "Глас Српске" прослављени yез контрабасиста и композитор Михаило Миша Блам. Он је једини контрабасиста са простора Балкана који је снимио три солистичке плоче џез музике.

Блам се присјетио и сарадње са организаторима yез фестивала у Републици Српској.

- За џез сцену Републике Српске био сам активно везан када се на Зеленковцу одржавао "Џез фест". За тај период ме везује нека посебна романтика, јер сам приликом доласка на "Џез фест" био једини путник у возу за Бањалуку - рекао је Блам.

Музичар је истакао да је мегаломан и да се потпуно предаје свему што ради.

- По повратку из Њујорка снимио сам сингл под утицајем фанка "Миша Блам и они који воле фанки". После тога сам захваљујући неким снимцима које сам претходно правио сакупио довољно да објавим први албум "Сећање", а касније и компакт диск "Добри дани Југославије" - казао је Блам.

Своју љубав према џез музици и контрабасу описује као чист мазохизам.

- Потекао сам из породице којој је музика у крви. Већ са четири године био сам веома "успешан неуспешан" виолиниста и онда сам схватио да сам јако неталентован, али пошто је мој отац инсистирао да се бавим музиком, уписао сам се на одсек за клавир - присјећа се Миша Блам.

Како је рекао све је почело у Народном позоришту у Београду.

- Играла је представа "Дорћолска посла", а на сцени је био један цигански оркестар у врањанским ношњама и приликом једне представе није им дошао басиста. Отац ми је тада рекао: "Узми контрабас и свирај" и тог тренутка ме убацио у једну чаробну причу - испричао је Миша Блам.

Популарни џезер је припремну и средњу школу, која иначе траје шест година, завршио за три, уписао се на академију, а затим почео да свира у филхармонији.

- После тога добио сам стипендију и отишао у Белгију, где сам магистрирао. Тада сам био једини из Југославије који је положио аудицију код великог Херберта фон Карајана - додао је Блам.

Умјетник који је обишао цијели свијет, свирао и упознао највеће људе из свијета yеза сматра да су му се у животу "поклопиле коцкице".

- Отишао сам у Њујорк, где сам упознао џезере. Материјално сиромашан џезер, али пун снаге и духовности, решио сам да се бавим џезом и осетим живот џезера - објаснио је Миша Блам.

Сматра да је своју каријеру већ завршио и, како је рекао, сада може да буде добронамјерни гуру младим људима.

- Српска џез сцена је веома перспективна и постоји будућност yеза у смислу младих људи. Ово је период када деца треба да се докажу, а онда ће уметнички филтер одвојити оно што нема довољан ниво, а оно што има то ће се појавити са својим именима - нагласио је Блам.

Џез је, како је казао, планетарна умјетност и млад yез музичар мора да се докаже, не само на свом локалитету већ и да се упусти у европску авантуру и да искристалише своје име.

Београдски "Џез фестивал"

- Иако сам један од yез музичара који је покупио бројне награде, отварање овогодишњег "Џез фестивала" у Београду ми је једно од најзначајнијих признања. Био сам јако срећан. Екипа која последњих година организује овај фестивал стварно нам пружа уживање у различитим жанровима квалитетне музике - рекао је Миша Блам.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана