Креативно ризичан и убитачан нестанак

Никола Лугић
Креативно ризичан и убитачан нестанак

Нови албум америчког бенда "Evanescence" појавиће се у продаји крајем године и биће прво издање бенда послије пет година, јер су прошли, "The open door", објавили крајем 2006. године.

Бубњар групе Вил Хант најављује да се бенд упутио у креативно ризичном правцу. На трећем албуму, који подсјећа на "Depeche Mode" и "Massive Attack", зачуће се чак и јапански таико бубњеви.

- Нисмо потпуно напустили свој жанр, али постоји гомила пјесама које уопште не личе на стари "Evanescence". И даље ћете слушати глас Ејми Ли, али је упакован у потпуно нову музику - рекао је бубњар и додао да је бенд на албуму радио са продуцентом Стивом Лиливајтом, честим сарадником "U2".

Пјевачица бенда Ејми Ли на свом блогу прије неколико дана написала је да је музика која је направљена за албум сјајна и да ће албум бити "убитачан".

- Додате су нове боје у шему, има много "кул" нових ствари у досадашњем материјалу, има доста електронског и футуристичког звука - написала је Ејми.

Ово је прво издање које је "Evanescence" снимио са новим музичарима, пошто су бенд 2006. и 2007. године напустила три члана. Група је номинована за седам "гремија", а до данас је два пута освојила ову престижну музичку награду.

"Evanescence" је основан је 1998. године у Литл Року. Основали су га пјевачица Ејми Ли и гитариста Бен Муди. Послије снимања двије приватне продужене пјесме и демо CD-а названог "Ориџин", састав је издао свој први студијски албум "Фолен", који се продао у више од 14 милиона примјерака широм свијета.

Послије експериментисања око имена састава, Ејми и Муди одлучили су се за име "Evanescence", што значи нестанак. Ли је изјавила да јој се име свиђа јер је тајанствено и мрачно, и оставља дубоки утисак и слике у уму самог слушаоца.

Aлбум "Фолен" задржао се 43 седмице на листи најбољих десет албума у СAД, шест пута је овјенчан платином, продат је у више од 14 милиона примјерака широм свијета, укључујући 6,6 милиона примјерака у СAД. Aлбум је слушан 104 седмице на листи најбољих 200, био је један од осам албума у историји који је провео барем годину на топ-листи најбољих 50 албума.

Највећи и најупечатљивији хит састава "Evanescence", "Bring Me tp Life", који укључује гост вокала, Пола Мекоја из бенда "12 Stones", био је глобални хит и постигао пето мјесто на америчкој листи најбољих 100 синглова. Једнако популаран сингл био је "My Immortal".

У току европске турнеје 2003. године Муди напушта бенд ради, како је изјавио, стваралачких разлика. Ли је послије тога често говорила да је олакшање што је Муди отишао због створене напетости у саставу.

Првобитно промовисан у хришћанским продавницама, састав се напокон изјаснио да не желе да се сматрају дијелом хришћанског жанра. Предсједник "Wind-Up Recordsа" Aлен Мелцер објавио је у новинама у априлу 2003. године да жели да се њихова музика премјести са излаза хришћанских малопродајних продавница.

Иако су увијек високо котирали на хришћанским топ-листама, неколико Мудијевих изјава показало је да бенд ни сам није знао шта жели.

- Ми смо чак високи на хришћанским топ-листама, а ја мислим: Који к...ц уопште радимо тамо? - изјавио је 2003. године Бен у интервјуу за "Entertainment Weekly".

То се чинило у супротности са ранијим осјећајима Мудија.

- Надамо се да кроз своју музику можемо изразити да хришћанство није укочени попис правила за пратити… Порука коју ми, као бенд, желимо пренијети више од свега једноставна је - Бог је љубав - рекао је раније Муди.

Када је "Билборд" 2006. године питао Ејми Ли да ли је "Evanescence" "хришћански бенд", одговорила је:

- Можемо ли, молим, прескочити хришћанску ствар? Тако ми је доста тога. То је најшепавија ствар. Борила сам се с тим од почетка. Ја никада нисам хтјела да нас повезују са тим. То је била Бенова ствар. Готово је - биле су ријечи пјевачице бенда.

Оснивање

Бенд "Evanescence" основали су пјевачица, пијанисткиња и композиторка Ејми Ли и некадашњи главни гитариста и композитор Бен Муди. Њих двоје су се упознали у кампу у Литл Року, гдје је Муди чуо Ли како свира пјесму "I'd Do Antything for Love", групе "Меат Лоаф", на клавиру. Њихове прве пјесме биле су "Solitud" и "Give Unto Me" које је Ли написала и "Understanding" и "My Immortal" које је написао Муди. Пјесме су уређивала оба извођача, те обоје дијеле једнаке заслуге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана