Краљица турнеја и поп икона

Глас Српске
Краљица турнеја и поп икона

Често називана поп иконом, ова велика звијезда осваја годинама публику широм свијета. Прошле године турнејом "Sticky&Sweet" доказала је своју популарност. Њена турнеја проглашена је најуспјешнијом турнејом 2008. године. У оквиру "Sticky&Sweet", турнеје осим бројних свјетских дестинација, 25. септембра прошле године одржала је спектакуларни концерт у Будви, пред око 70.000 гледалаца. Захваљујући заради од преко 105 милиона долара од продаје улазница само у Сјеверној Aмерици, Мадона је проглашена краљицом турнеја одржаних прошле године.

Мадона Луиза Чиконе рођена је 16. августа 1958. године у Беј Ситију, као ћерка Силвија, Aмериканца италијанског поријекла, и мајке Мадоне. Одрасла је у граду Понтикију у Мичигену. Многи мисле да јој име Мадона није право, већ умјетничко, али она га је наслиједила од мајке. Када је имала пет година, њена мајка је умрла од рака, што је био тежак ударац за њу и то се осјетило у њеним будућим пјесмама. Одрасла је у строгом католичком окружењу и често је ишла у цркву. У основној школи била је чудак, али и одличан ученик. Ишла је на часове клавира, а касније и на плес. Тада је упознала Кристофера Флина, свог професора плеса, за којег је изјавила да је једна од најутицајнијих личности у њеном животу. Упркос чињеници да је добила стипендију Мичигенског универзитета, одбила је, и отишла у Њујорк са само 38 долара. Радила је као конобарица све док није постала једна од плесачица на свјетској турнеји Патрика Хернандеза. Касније је у бенду "Breakfast Club" са Деном Гилројем показала своје вокалне способности и од тада почиње њена каријера. Године 1982. Мадона је потписала уговор са Сире Рецордс, огранком Њарнер Броса, и ускоро издала свој први сингл "Еверyбодy", који је постао хит у клубовима, али није имао успјеха на Билбордовој листи "Хот 100". Добио је и честа пуштања на Р'н Б станицама, због чега је владало мишљење да је она заправо црнкиња. И други сингл, "Burning up", такође је био хит на америчкој денс топ-листи, што је довело до финансирања албума. Мадонин деби албум, једноставно назван "Мадона", изашао је 1983. године.  

Мадона се до сада два пута удавала. Њен први муж је био познати глумац Шон Пен, којег је упознала на снимању спота за пјесму "Материал Гирл". Пар се вјенчао на Мадонин 27. рођендан, 1985. Званично су се развели 1989. године. Свога мужа Гаја Ричија, познатог британског режисера, упознала је на вечери коју је организовао пјевач Стинг. Вјенчали су се 22. децембра 2000. године у Шкотској. Крајем прошле године услиједио је развод, а Мадона је тренутно у вези са младим бразилским манекеном Хесусом Лузом.

Мадона има троје дјеце, двоје биолошке и једно усвојено. Своје прво дијете, кћерку Лурд, родила је 1996. Њен биолошки отац је Карлос Леон, који је у то вријеме био Мадонин лични тренер. Своје друго дијете, сина Рока, родила је 2000. године, неколико мјесеци послије вјенчања. Треће дијете, дјечака Дејвида, усвојила је у Малавију 2007. Ово усвајање је изазвало скандал, по којем је Мадона имала повлашћен статус при усвајању и гласине да је она Дејвида "купила".

Мадона је често предмет критике због свог вјеровања. Крајем деведесетих прешла је са католичанства на кабалу, јеврејски мистицизам, који и данас прате гласине да је то један вид секте. Својим понашањем одувијек је привлачила пажњу, а немали број пута на себе је навлачила гњев Католичке цркве, због скрнављења религије неморалним понашањем и спотовима за своје музичке нумере. Позната је по бројним хитовима попут "Мaterial Girl"," Stay", "La Isla Bonita", "Erotica", "Secret", "Frozen", "Sorry", "Hang Up", "4 Minutes" и бројним другима.

Мадона је поп икона, неоспорно велика звијезда и било да је људи воле или не, ленту највеће поп звијезде јој не могу одузети.

Контроверзе 

Највише контроверзи изазвала је спотом "Like a Prayer " из 1989. године, који је био нешто најшокантније што је ова поп дива икада учинила. Спот је изазвао огромне критике католичке цркве. У споту, Мадона присуствује убиству једне дјевојке. Дјевојку су убили бијелци, али пошто је један црнац пришао да јој помогне, полиција је њега ухапсила. Мадона се затим љуби са свецем, игра на пољу са запаљеним крстовима и има ране на рукама као Исус Христ. За ову пјесму се тврди да је најбоља у њеној каријери, а спот је проглашен спотом године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана