Концертом посвећеном Даринки Матић Маровић почињу “Дани Владе Милошевића”

Миланка Митрић
Foto: Нина Нинковић Гашић

БАЊАЛУКА - “Трагови у сазвежђу Регула” назив је концерта којим ће ове године у Бањалуци бити отворена традиционална манифестација “Дани Владе Милошевића”.

Манифестација ће бити отворена у концертној дворани Банског двора овог понедјељка (10. април) у 20 часова, а трајаће до 27. априла.

Концерт представља омаж диригенткињи, професорици и оснивачу Академског хора “Колегијум музикум” Даринки Матић Маровић, и како су назначили чланови хора, сјајној звијезди из сазвијежђа Регула.

Хор “Колегијум музикум” наступиће под диригентском палицом Драгане Јовановић, а као солиста наступиће сопран Милена Дамњановић.

- Концерти регионалних и домаћих умјетника, научни скуп, мастеркласови и предавања само су дио програма овогодишње манифестације - најавили су организатори.

Манифестацију организује Академија умјетности Универзитета у Бањалуци у сарадњи са Музиколошким друштвом Републике Српске, а програм ће бити реализован у Банском двору Културном центру, затим у Музеју Републике Српске, Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, Народном позоришту Републике Српске, али и у Великој дворани Задужбине Илије Коларца у Београду.

- Такође, након 82 године обнавља се “Литургија св. Јована Златоустог” Владе Милошевића и то у извођењу здруженог Мјешовитог хора професора, асистената, сарадника и студената Академије умјетности и Камерног хора “Керубини” УНИБЛ, док хором диригује Душан В. Урошевић - навели су организатори у најави догађаја.

Након пола вијека, свјетску премијеру симфонијске поеме “Хилендар” Владе Милошевића извешће здружени Симфонијски оркестар РТС-а и Академије умјетности у Бањалуци, на концерту “Хиландар као надахнуће”, чиме ће се манифестација бити затворена. Исте вечери биће изведено и дјело “Ноћ у Хиландару”.

- Солиста на овом концерту биће пијаниста Александар Синчук (Русија/Србија), док ће концертом дириговати Бранка Радошевић Митровић и Дејан Савић. Раритет овог дешавања је чињеница да ће се исти концерт десити и 27. априла у Београду у Великој дворани Задужбине Илије Коларца - наводе организатори.

Комплетан програм манифестације доступан је на “Фејсбук” страници “Дани Владе Милошевића”, као и на званичном веб-сајту и “Фејсбук” страници Академије умјетности у Бањалуци.

Улаз на све догађаје у оквиру манифестације је бесплатан, а програми манифестације су у знаку обиљежавања 25 година од оснивања ове институције.

Ансамбл

Академски хор “Колегијум музикум” основан је 1971. године, на иницијативу професора Војислава Илића. Од оснивања диригент хора била је Даринка Матић Маровић, професор емеритус Универзитета уметности у Београду, а која је преминула 2020. године. У хору наступају студенткиње Факултета музичке уметности у Београду, а од оснивања хора до данас више од 500 њих је било укључено у рад ансамбла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана