Концертом Дмитрија Коузова и оркестра "Камерата" затворена "Јесења соната" у Бањалуци

Миланка Митрић
Foto: Б.Брезо

БАЊАЛУКА – Наступом славног руског виолончелист Дмитрија Коузова и Гудачког оркестра „Камерата“ из Новог Сада, у концертној дворани Банског двора вечерас је затворен 6. Интернационални музички фестивал „Јесења соната“.

Програм концерта обухватио је „Плес за двоје“ из балета „Крцко Орашчић“ Петра Илича Чајковског (аранжман за гудаче Светозар Нешић), као и његове „Варијације на тему Рококо за виолончело и оркестар оп.33“, и „Пецо Капричозо за виолончело и гудаче“.

Осим Чајковског, посјетиоци су имали прилику да чују још неколико дјела различитих композитора, и то Григову „Холберг свиту за гудаче оп.40“, „ Вребаловљеву „Захвалност из Пјесама Морског Ранча“ и Брамсове „Мађарске игре“ (бр. 17 и 1).

Оркестар "Камерата" је за крај извео "Либертанго" Астора Пјацоле.

- Ово је један програм који на неки начин осликава романтичарски период у музици - рекао је Коузов, који се осврнуо и на сарадњу са "Камератом".

Како је објаснио, ово је први пут да сарађују и наступају заједно, премда су се раније срели на фестивалу Стефана Миленковића.

Према његовим ријечима, овакви фестивали су важни због јединствености сусрета између извођача и публике.

- Музика спаја јер је то свирање од народа за народ. И у овом времену модерних технологија, ништа ме може да замијени живи контакт између публике о музичара, и у томе је највећа снага музике - испричао је Коузов.

На фестивалу су ове године наступили „Гудачи Светог Ђорђа“ из Србије, „Кугони трио“ из Белгије, затим пијанисткиња Биљана Јашић Радовановић (Република Српска) и кларинетиста Огњен Поповић (Србија), те виолинисткиња Јукико Уно (Јапан) и пијанисткиња Шиори Кувахара (Јапан).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана