Концертна година у знаку јубилеја

Мирна Пијетловић
Концертна година у знаку јубилеја

Бањалука - Цјеловечерњим концертом Српског пјевачког друштва “Јединство” из Бањалуке, који је одржан под диригентском палицом Немање Савића у Храму Христа Спаситеља, почело је обиљежавање два значајна јубилеја овог хора.

Наиме, “Јединство” ће низом културних садржаја и гостовања током ове године обиљежавати 120 година од оснивања хора и 20 година од његовог обнављања.

Хор је извео духовне композиције српских и руских композитора: Корнелија Станковића, Исаије Србина, Јосифа Маринковића, Стевана Мокрањца, Владимира Миросављевића, Ивана Јевтића Павела Чеснокова и Сергеја Рахмањинова. Током концерта као солисти су наступили сопран Кристина Ивановић и баритон Лазар Радоја.

- У својој богатој историји друштво је остварило више хиљада концерата, што му даје веома значајну улогу у очувању народне традиције, духовног, културног и националног идентитета Бањалуке и Крајине - рекао је Немања Савић.

Он је додао да су учествовали на бројним фестивалима, наступали на различитим континентима и за све то освојили и значајна признања и награде, од који се највише истичу три висока одликовања - Орден Светог Саве, Орден Његоша и Орден Светог Aндреја.

- Тако смо у великом броју држава представили хорску музику српског народа, али уједно и хорску музику различитих стилских праваца - рекао је Савић.

Српско пјевачко друштво “Јединство” Бањалука основано је 1893. године и једно је од најстаријих пјевачких друштава у Републици Српској и БиХ. Радило је до 1941. године, када му је забрањен рад, а обновљено је 1992. године, послије чега је Мјешовити хор веома брзо заузео истакнуто мјесто у музичком животу Републике Српске.

Мокрањац

- Рад и дјело Стевана Стојановића Мокрањца уско је везано и за хор “Јединство”. Тако је 1905. године на свечаности обиљежавања годишњице рада друштва гостовао и Стеван С. Мокрањац, који је том приликом дириговао своју пету руковет, један од бисера хорске музике, а може се рећи свјетске литературе - рекао је Немања Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана