Концертна екологија Рамба Амадеуса

Дејан Вујанић
Концертна екологија Рамба Амадеуса

Концертом у Нишу, 13. јануара, Рамбо Aмадеус & Mutant dance band започео је турнеју, на којој ће осим представљања албума "Хипишизик Метафизик", Рамбо промовисати основне принципе екологије, одрживог развоја и употребу алтернативних извора енергије. За сада су потврђени Горњи Милановац, Ужице, Крагујевац, Нови Сад и Бања Лука.

У Бањој Луци Рамбо ће свирати 28. јануара у Демофест клубу.

У 40 минута материјала "Хипишизик Метафизик" Рамбо Aмадеус, у својој добро познатој улози критичара разних друштвених аномалија, проговара о "малом човјеку који се све теже сналази у постиндустријском, технолошком 21. вијеку".

Тешко га се класификује и спрема у било какве ладице. Вољели га или не, нико након његових  концерата не одлази кући равнодушан. Ироничан, сатиричан и самокритичан, познат је по својој страсти узбуркавања устајалих естрадно-сценских мочвара. Он свира, диригује, рецитује, и микса.

Његови концертни наступи прелазе границе музицирања и претварају се у увијек оригиналне перформансе. Рамбова медијска указања свједоче о бриткости језика и високом степену критичности.  

Свих десет пјесама албума "Хипишизик Метафизик" тематски се ослањају на ауторово образложење новог материјала, наведеног на почетку. Ипак, дефинисање албума није тако једноставно, и разлике су у варијацијама и ракурсима из којих овај музичар посматра теме попут старења, глобалног онечишћења, исхране, кризе средњих година, укратко свијета који се у покушају закорачења у нови миленијум озбиљно спотакнуо.

Aлбум отвара едукативна "Биологија, неуролофизиологија" а затвара бизарна "Holestereol & Rock `н` Roll", заокружујући цјелину нових "десет заповијести по Рамбу", који је себи својствен поглед на разне моралне и друге болести савременог друштва комплементирао специфичном, само њему својственом звучном позадином, која функционише као својеврстан фјужн yеза, фри yеза и фанка, гдје се хоризонтале непредвидљивости мелодија и вертикале оригиналности аранжмана сударају у мозаик јединствене звучне кулисе.

За вријеме снимања албума на његовој веб-страници објављен је конкурс за омот, али Рамбо Aмадеус ни један од пристиглих приједлога није сматрао духовитима, већ је при том морао затражити помоћ свог старог колеге Дарка Влаовића.

Свјетски признати дизајнер, и дугогодишњи Рамбов пријатељ и сарадник Славимир Стојановић, направио је идејно рјешење за нови плакат "Врх дна", тако да Рамбов нови умјетнички мото, сада има и достојно визуелно паковање.

Дон Кихот

У пјесми "Дон Кихот и Санчо Панса (Вјетрењаче вс. Aуспуси)", генијално класично дјело Мигуела Сервантеса ситуирано је у савремено друштво, а оригиналне вјетрењаче су замијенили још погубнији ауспуси, а проблематизовање глобалне еколошке ситуације и више је него јасно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана