Концерт Стефана Миленковића и др Нелета Карајлића у Дубаију

Танјуг
Foto: принтскрин

ДУБАИ- Музичари Стефан Миленковић и др Неле Карајлић приредиће у недјељу, 20. фебруара у 16 часова свјетску премијеру познатог пројекта „Рок Ел Класико“ на Свјетској изложби “Епо 2020 Дубаи”, у највећој дворани ове манифестације - спектакуларној Ал Васл Плажи.

На предстојећем концерту, публика из целог света имаће прилику да чује хитове из богатог опуса др Нелета Карајлића и његовог рок бенда “Забрањено пушење” у посебним аранжманима.

Тако су на репертоару концерта - „Гиле Шампион“ у маниру Петра Иљича Чајковског, са којим је укомпоновано “Лабудово језеро”, „Девил ин д Бусинес Клаш“ у комбинацији са Шостаковичем, „Мађарске игре“ Јохана Брамса, које су спојене са песмом “Жени нам се Вукота”, „Три ратна хавера“ са „Петом симфонијом“Лудвига ван Бетовена, и многе друге.

Светски познат и признат виртуоз на виолини Стефан Миленковић и Неле Карајлић, рок звезда, удружили су своје таленте и вишедеценијско искуство стварајући „Рок Ел Класико“ као заједнички пројекат, што је одличан повод у оквиру представљања Србије на Свјетској изложби “Епо 2020 Дубаи”.

Како наводе аутори концерта, садржај ове умјетничке бајке је својеврсна интеграција музичких праваца на различитим нивоима, којом се уклањају зидови између класичне и рок музике.

Овај концепт доноси нова решења - дијалог неспојивог, а резултат је аутентично музичко дело настало као плод вишегодишњег спајања њихових изузетних уметничких печата.

Након светске премијере овог јединственог концерта, “Рок Ел Кашико” ће имати своју београдску премијеру на Светски дан музике, 21. јуна 2022. на стадиону Ташмајдан.

Прије тога, само одабрани су могли да чују уживо овај дуо у Народном позоришту у Београду, и на позорници испред цркве Светог Марка, као одломак концерта.

“У основи свега је спој наших искустава, знатижеље, свестраности, па и лудости. Можда смо необичан спој, али чињеница је да смо обојица нетипични, свако у свом фаху”, наводи Стефан Миленковић, иначе амбасадор националне платформе “Србија ствара” која је подржала креирење овог пројекта.

“Према Нелету и његовом раду гајим велико поштовање и некако смо одмах ''кликнули''. Огромну мотивацију дало нам је сазнање да немамо ограничења у уметничко-креативном смислу. Музички програм ће чинити све оно што се нама допада, кроз спој наших изражаја и личности на сцени”, објаснио је виолиниста Миленковић, који је протекле сезоне веома активан са многим концертима по Србији и свету.

Недавно је одржао концерт у Српском народном позоришту уз пратњу Војвођанског симфонијског оркестра, где је свирао и пијаниста Кемал Гекић, а са тим ансамблом је већ наступао такође у Новом Саду на отвореном, приликом фестивала “Калеидоскоп културе” на Корзоу, лета 2021.

Такође, често наступа по Италији и другим европским земљама, док је одржао запажене концерте у Београду (Ботаничка башта уз Камерни оркестар “Музикон” и на Коларцу уз Симфонијски оркестар РТС).

Миленковић је и 15. фебруара на празник Дан државности Србије, имао наступ на “Епо 2020 Дубаи” са својом Гудачком секцијом коју је предводио као њихов супервизор и педагог.

Познати балкански рок музичар др Неле Карајлић истиче да је реч о иновативном, али и експерименталном и веома храбром музичком подухвату.

“Ко год је познавао Стефана и мене, ова авантура га није изненадила. Сви моји пријатељи и колеге знају да сам немирног духа и да ме не задовољава пуко интерпретирање старих песама. Читав један део моје каријере, био је резултат великог експеримента”, открио је Карајлић, некада певач састава “Забрањено пушење” и “Емир Кустурица & Но Смокинг Оркестра”.

Према речима Нелета, чије је право име Ненад Јанковић, не постоји ништа што се не може спојити, променити, расклопити на саставне делове и склопити на другачији начин, и он сматра да има веома мало таквих дела, или скоро да и не постоје.

“Музика има много комбинација, нијанси, различитих делова, мозаика, који су у ствари исти, а са њима се можете играти без ограничења”, истиче Карајлић, актуелан као сценариста ТВ серије - ситкома “Сложна браћа - Д  некст генерејшн, као наставак антологијске мини серије из 1995. године.

Покровитељ концерта и прославе Националног дана Србије на Еxпо 2020 је компанија Телеком Србија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана