Концерт дуа Vers la Flamme: Савремени звуци клавира и кларинета

Александра Маџар
Концерт дуа Vers la Flamme: Савремени звуци клавира и кларинета

Бањалука - Са великим задовољством организујемо концерт "Vers la Flamme дуа", јер је реч о младим уметницима који напорно раде и често концертирају.

Рекао је ово за "Глас Српске" члан Удружења музичких умјетника Републике Српске Александар Јовановић најављујући наступ одличног дуа, кларинета и клавира из Новог Сада, који ће се публици у Бањалуци представити вечерас у 20 часова у Банском двору Културном центру.

- Ови млади уметници недавно су снимили и свој CD на којем изводе уметничку музику, што је данас заиста реткост. Све похвале за њих двоје, а ми као организатори очекујемо врхунски концерт - истакао је Јовановић.

Дуо "Vers la Flamme" постоји од 2012. године. Избор програма рефлектује посвећен однос према умјетничкој музици XX и XXI вијека.

- Дуо је до сада наступао у многим градовима Србије, са репертоаром који подразумева промоцију модерне и савремене музике, као и премијерна извођења. Снимали су за Радио Нови Сад те наступали на радијским емисијама посвећеним класичној музици - прича Јовановић.

У марту 2014. године освојили су прву награду на међународном такмичењу младих музичара "Cite di Treviso" (Италија), у категорији за интерпретацију савремене музике. У мају исте године Васа и Наташа освајају прву награду на међународном такмичењу "Luigi Zanuccoli" у Sogliano al Rubicone (Италија), у категорији за камерну музику.

Васа Вучковић и Наташа Пенезић су са групом младих умјетника - бивших студената Академије уметности у Новом Саду основали "СИНК Центар" (Syncratic Young New Contemorary Center), а послије тога су реализовали први пројекат овог удружења, уз подршку Министарства културе и јавног информисања, када је у Србији, у новосадској Синагоги, први пут изведено дјело америчког композитора Елиота Картера "Дијалози", уз премијерно извођење дјела три српска композитора. У фебруару ове године издали су свој први CD.

Улаз на концерт у Бањалуци је бесплатан, а на репертоару ће се наћи дјела Брајана Буха, Ивана Јевтића и Сергеја Прокофвјева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана