Концерт “Брилијанте дуа” вечерас у Банском двору: Емоционална комбинација сестринских инструмената

Бранислав Предојевић
Foto: Агенције

БАЊАЛУКА - У простору Арт дворишта Банског двора вечерас од 21 час одржаће концерт искусни музички тандем “Брилијанте дуо”, који чине Наталија Тодоровић (виолина) и Вања Трубајић (виолончело).

Нови наступ је наставак сјајне сарадње коју ове умјетнице имају са Банским двором и који ће, по ријечима Наталије Тодоровић, представити занимљив спој прелијепих композиција за ова два инструмента.

- Драго ми је што са сестром Вањом наступам на љетној позорници Банског двора у Арт дворишту са нашим дуетом “Брилијанте дуо”. Концерт виолине и виолончела јесте спој неких нама најљепших композиција за ова два инструмента и мислим да ће се допасти  и публици - рекла је Тодоровићева.

Наталија је дипломирала 2007. године са највишом оцјеном у класи проф. Уроша Пешића, а магистрирала 2011. године у класи проф. Маје Јокановић на Академији умјетности у Бањалуци, такође са највишом оцјеном. Као студент била је стипендиста фондације за најбоље студенте “Милан Јелић”, “Петар Кочић” те Аустријске барокне академије у Гмундену. 

Током свог досадашњег школовања учествовала је на многобројним такмичењима, фестивалима и освојила велики број награда, признања и повеља. 

Наталија већ седамнаест година ради као професор виолине у Умјетничкој школи “Владо Милошевић” у Бањалуци и има веома запажене педагошке резултате, те велики број награда са ученицима како на републичким тако и међународним фестивалима и такмичењима. Десет година је свирала на виолини истакнутог бањалучког композитора и етномузиколога Владе Милошевића коју јој је Академија у Бањалуци дала на коришћење као талентованом студенту. 

Наталија се бави и компоновањем дјела за виолину и гудаче. За Дане босанскохерцеговачке културе, одржане у Француској 2004. године, Наталија је компоновала дјело које се зове “Сјећање на Француску”. Њена збирка композиција за гудаче “Просневање” саставни је дио њеног репертоара. 

Све композиције су снимљене за потребе Банског двора Културног центра с циљем промоције класичне музике код нас. Као солиста наступала је широм БиХ. Снимила је много композиција за потребе РТРС-а за емисије из културе. 

Члан је Удружења музичких умјетника РС за чије потребе је одржала неколико солистичких концерата: (Бањалука, Сарајево, Брчко, Добој…) Усавршавала се на многобројним мастер класовима: Ле Фи Фи (Вијетнам), Стефан Камиларов (Аустрија), Ф. Бјорн (Шведска), Урош Пешић (Србија), Иља Корол (Москва), Петар Сепард (Енглеска), Рубен Дубровски (Аргентина).

Као солиста сарађивала је са Гудачким оркестром Умјетничке школе “Владо Милошевић”, Гудачким оркестром Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци, камерним оркестром “Арион”, Бањалучком филхармонијом. Већ четврту годину заредом у сарадњи са Банским двором организује мастер клас, радионицу за виолинисте под називом “Радост свирања” која окупља најбоље младе виолинисте. Недавно је снимила ЦД за Музичку продукцију РТРС-а с циљем промоције класичне музике код нас.

Вања је завршила Основну и Средњу музичку школу “Владо Милошевић “у класи професора Едуарда Шершукова (Москва) и Далибора Славнића (Бањалука). Дипломирала је 2014. године на Академији умјетности у Бањалуци у класи професора Бранислава Петровића (Београд). 

Током свог школовања учествује на многобројним такмичењима и фестивалима на којима осваја многобројне награде и признања. У оквиру битних културних манифестација наступала је у свим већим градовима БиХ, РС, Србије, Шведске; соло, у камерним саставима и као члан оркестра Академије умјетности и Бањалучке филхармоније. Године 2009. учествовала је у снимању ЦД-а за Бански двор Културни центар с циљем промоције класичне музике.

Сарадник је на снимању ЦД-а “Просневање” Наталије Тодоровић (виолина) и Музичке продукције РТРС-а који је изашао 2023. године. Тренутно предаје виолончело у Музичкој школи “Opus Conmusica” Бањалука.

У случају кише, концерт ће бити одржан у вијећници Банског двора.

Тандем “Брилијанте дуо”

Тандем “Брилијанте дуо” публици се представио у скоро свим градовима БиХ и РС одржавајући концерте и музичке радионице с циљем промоције и популаризације класичне музике.

Само овог љета су свирале у Лакташима, Палама,  Андрићграду, а након Бањалуке планирано је да одрже концерт 28. јуна у Јајцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана