Кантаутор Крис Стејплтон објавио пети албум “Higher”: Музичко бјекство кантри одметника VIDEO

Бранислав Предојевић
Кантаутор Крис Стејплтон објавио пети албум “Higher”: Музичко бјекство кантри одметника VIDEO

НЕШВИЛ - Један од најталентованијих и најцјењенијих кантри музичара данашњице Крис Стејплтон објавио је свој пети студијски албум “Higher”, праћен сјајним критикама и реакцијом публике.

Албум су продуцирали продуцент Дејв Коб, сам Стејплтон и његова супруга Моргана и претходио му је сингл “White Horse”, а учешће супруге била је, по његовим ријечима, посљедица жеље да сними личнији албум.

- Моргана је мој барометар за пјесме. Чак и ако ваша жена није била пуно укључена у вашу каријеру, ако сте срећно ожењени и желите да то и останете, не желите да пјевате ствари које ваша жена мрзи - рекао је Стејплтон.

Само издање има 14 пјесама и насљедник је албума “Starting Over” из 2020. године, за који је освојио награду “Греми” за најбољи кантри албум. Нови албум долази у моменту када је Стејплтон на врхунцу каријере, са укупно осам освојених “Греми” награда и 10 награда Академије за кантри музику као и 14 награда Удружења кантри музике. Проглашен је за кантри умјетника и текстописца деценије, био је гост на албуму обрада бенда “Металика” и снимио дует са Џастином Тимберлејком. Његове пјесме пјевају кантри великани попут Џорџа Стрејта и Алана Џексона, али и поп звијезде попут Адел и Тејлор Свифт, а протекле године извео је америчку химну у финалу НФЛ лиге.

То је прилично велик успјех за музичара и текстописца који је до 2015. године написао десетине хитова за друге музичаре, али није добио прилику да сам пјева своје пјесме и био је релативно непознат изван кругова кантри индустрије. Ипак, те године, снима своју  пјесму “Traveller” која је постала насловна пјесма његовог дебитантског албума из 2015. године, дјела за које нико није имао велике комерцијалне наде све до тренутка када је освојио “Греми” награду за кантри албум године и постао “Билбордов” број један на листи кантри албума за 2016. и 2017, када му се на другом мјесту придружио његов наставак “From a Roam: Volume 1”.

Нови албум је добио оцјену 75 од 100 на агрегатору рецензија “Метакритик”, што указује на “генерално повољан” пријем, а критичари су сагласни да је Стејплтон снимио бруталнији и личнији албум него претходна четири издања уз похвале за досљедност и продубљивање властитог музичког израза. Иако је Кобов утицај и даље у великој мјери у првом плану, албум пружа изненађујуће звучне помаке уз више блуза и алт-рок утицаја него икад и нуди оштрије фокусирани звук који биљежи магију инструментације уживо, што је по ријечима аутора његова потреба да забиљежи моменат бјекства од правила бизниса и самог живота.

- Свако има неку верзију бјекства. Нико не жели бити оно што бих данас морао бити. Било да се ради о мајци која одгаја дјецу, неком које је стар и усамљен или музичка звијезда. И свако ко је био у позицији у којој се ја тренутно налазим, има неку врсту синдрома варалице. Почињеш да се не осјећаш као права особа, већ као неко о коме говорите у трећом лицу - казао је Стејплтон.

Албум је снимљен у чувеном “RCA”студију  у Нешвилу уз допринос чланова његовог бенда Џеја Ти Кјура, Дерека Миксона, Пола Френклина и Лија Пардинија и састављен је искључиво од ауторских нумера уз музичко гостовање Миранде Ламберт, Кендела Марвела и још неколико умјетника.

Утицаји

Стејплтонови музички утицаји се крећу од одметничког кантрија и соула до рокенрола и блуза, а његов стил пјевања унио је праву малу револуцију у кантри музици. Његов вокални и гитаристички стил критика описује као комбинацију кантри фразирања Мерла Хагарда и Двајта Јокама са потресним соул експресионизмом Реја Чарлса и Отиса Рединга, док његови наступи на гитари изазивају успомене на тексашког блузера Стивија Реја Вона. Он сам вјерује у концертна извођења, а не у студијске рецепте у стварању музике.

- Не можете знати како ће се сви осјећати у вези с пјесмом коју напишете. То је немогуће знати. Не вјерујем компјутерским истраживањима, телефонским анкетама или било чему слично. Морате то изнијети уживо људима - објаснио је Стејплтон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана