Календар дјетињства панонског морнара

Горан Дакић
Календар дјетињства панонског морнара

БЕОГРAД - Настављајући традицију новогодишњих концерата у београдском Центру "Сава", пјесник, композитор и пјевач Ђорђе Балашевић, популарни "панонски морнар", овога пута ће се представити публици у посебном амбијенту на сцени Велике дворане.

Балашевићеви концерти ће се одржати под насловом "Календар мог детињства", а замишљени су тако да у дворани не сједи нико. Публика ће, наиме, бити распоређена на позорници, а Балашевић и његов пијаниста, Aлександар Дујин, који ће сједјети окружени публиком, планирају више од три сата свирке и приче.

- До сада сам у каријери покушавао и испробавао различите ствари. Силазио сам у публику, па сам публику привлачио бини, све док коначно нисам схватио да треба да се сви попнемо на бину. Срећа је да је бина Центра "Сава" ипак довољно велика да може да стане довољно људи, а да све опет буде интимно. Како сам остарио, тако сам постао и кратковид, тако да је то једини начин да видим своју публику - рекао је Балашевић.

"Ратник паорског срца", који је недавно завршио свој први филм "Као рани мраз", најавио је мноштво нових прича о првим љубавима, некадашњем новосадском корзоу, фудбалским утакмицама у младости, гимназији, пецарошким суботама, укорима и писменим задацима.

- Имао сам томсојеровско детињство које се распростирало од старе улице Јована Цвијића, па до старог канала у Подбари. Углавном је све било везано за одласке на пецање са екипом из улице, за фудбалицу сваке вечери у парку код Aлмашког гробља, где сам, као један од најмлађих у улици, морао "крваво" да се борим за своје место у екипи са мојим првим комшијом који је био само годину дана старији од мене - истакао је Ђоле Балашевић.

Распродавши овогодишње концерте Балашевић је постао апсолутни рекордер Центра "Сава" - до сада је у њему одржао преко 130 концерата који су својевремено били арене у којима је популарни кантаутор говорио против апсолутистичке власти, враћајући се, тек на тренутке, у дане своје младости и дјечаштва из којих и потичу најљепше Балашевићеве приче.

Иза Балашевића стоји 16 плоча и четири књиге, као и десетина хитова које многе генерације шапућу тихо, као молитву пред спавање. Балашевићев свијет, од новосадских улица, салаша и дунавских обала, па до обронака Фрушке Горе и пејзажа многобројних предјела, прича је о менталитету нашег човјека, у којем туга, меланхолија и распјевана осјећајност творе Свето тројство.

Интимна атмосфера овогодишњих концерата открива Балашевићеву намјеру да се, након тридесет година пјевања широм свијета, сретне са својом публиком "изблиза", да може да је, како и сам каже, загрли ако то пожели, а готово је сигурно да ће се обећана три сата продужити барем за 60 минута, ако не и више. A најинтимнију димензију овим концертима даје чињеница да ће Балашевић, након многобројних наступа са 15-чланим бендом, у Центру "Сава" наступити са пијанистом Aлександром Дујиним. "Додир свиле", "Д-мол", "Неки нови клинци", "Девојка са чардаш ногама", "Словенска"... остаје само питање да ли ће Балашевић успјети отпјевати све пјесме које публика жели да чује!?

Као рани мраз

Филм "Као рани мраз", који прати причу о најпознатијем Балашевићевом јунаку, Васи Ладачком, окупио је импресивну глумачку екипу, међу којима су Раде Шербеџија, Мира Бањац, Мустафа Надаревић, Никола Ђуричко, Војин Ћетковић и многи други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана