Како су “Битлси” освојили Америку

Бранислав Предојевић
Како су “Битлси” освојили Америку

ЛОНДОН - Нови документарац о славним “Битлсима” под називом “1964” ове године долази на “Ејпл” ТВ+ да би прославили 60 година откако је британски бенд освојио Сједињене Државе.

У фебруару 1964. ливерпулска четворка је први пут допутовала у САД, а више од 70 милиона људи гледало је њихов дебитантски телевизијски наступ на “Ед Саливан шоуу”, што ће постати један од преломних тренутака у историји рокенрола.

Легендарни бенд ће након тог наступа постати предводник музичког таласа познатог као британска инвазија, а феномен “битлманије” освојио је Америку до краја године, а потом и остатак планете.

Први знаци почели су када су америчке радио-станице почеле пуштати сингл “I Њant To Hold Your Hand” крајем 1963. Званично дискографска кућа “Капитол” је објавила сингл (са пјесмом “I Saњ Her Standing There” другој страни) 26. децембра 1963. године. За америчке тинејџере је комбинација те двије пјесме била попут експлозије потпуно новог и енергичног музичког звука. То је посебно било тачно када се упореди са углавном питомом поп музиком тинејџерских идола и преосталих старомодних пјевача из четрдесетих и педесетих година.

“Битлманија” је већ доминирала радио-станицама и грамофонима у вријеме када је авион компаније “Пан Ам” слетио у Њујорк 7. фебруара 1964. године, а хиљаде фанова који су вриштали на ивици хистерије поздравили су британски четворку, а два дана касније, рекордних 73 милиона људи гледало је емисију Еда Саливана да би први пут видјели “Битлсе” како наступају у САД.

Тај ће се феномен обиљежити у новом филму који ће наводно документовати њихов брзи успон у америчкој култури, укључујући нове интервјуе и бројне до сада невиђене архивске снимке концерата бенда. Укупно током 1964. године “Битлси” су објавили четири албума у САД, имали 19 топ 40 хитова, а шест их је стигло на позицију број један, што су бројеви до којих је мало умјетника дошло у цијелој својој каријери.

Филм “1964” биће објављен на стриминг сервису 28. октобра. Овај документарни филм стиже уочи надолазећа четири биографска пројекта “Битлса” која ће режирати Сем Мендес, по један из перспективе сваког члана бенда. Ови филмови, чији је глобални датум изласка планиран за 2027. биће први за које је бенд уступио права на цијелу животну причу и музику за играну варијанту њихових биографија.

Од најаве филмова појавила су се вијести да су четири улоге сада одабране. Британски глумац Пол Мескал ће наводно глумити Пола Мекартнија, Харис Дикинсон глуми Џона Ленона, ирски глумац Бари Кејген тумачи Ринга Стара и Чарли Ров глуми Џорџа Харисона. Ова именовања нису потврдили продуценти филмова.

МОНО СЕТ

Вијест о филму долази након најаве да ће нови бокс-сет под називом “Тхе Беталес: 1964 УС албумс ин Моно'“, који се састоји од америчких верзија албума бенда из 1964. и 1965. такође изаћи 22. октобра.

Луксузни сет састоји се од седам албума “Меет Тхе Беатлес!”, “Тхе Беатлес’ Сецонд Албум”, “А Хард Даy’с Нигхт”, “Сометхинг Нењ”, “Тхе Беатлес’ Сторy” (2ЛП), “Беатлес ’65” и “Тхе Еарлy Беатлес”, од којих је сваки аналогно изрезан за 180-грамски винил са њихових оригиналних моно мастер трака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана