Како је настала чувена пјесма “Амстердам” (ВИДЕО)

ГС
Foto: Принтскрин

Легендарни бенд Рибља Чорба иза себе има велики број хитова, један од највећих је свакако “Амстердам”.

Ова пјесма се нашла на албуму “Осми нервни слом” из 1986. године, и заједно са нумером “Немој да идеш мојој улицом” постао је рок евергрин.

Текст за пјесму “Амстердам” написао је Бора Ђорђевић, а музику Миша Алексић.

“Тад је Миша био композитор године. Ја сам дошао из Амстердама и донио тај текст написан на испред кафане ‘Булдог’ на кафанској салвети. Рекох, не знам шта бих овдје компоновао… Он (Миша Алексић) каже: ‘Ја ћу’. И направи пјесму ‘Амстердам’. Баш је био човјек од задатка, ако може тако да се каже. Али у најбољем смислу те ријечи”, рекао је Бора Ђорђевић својевремено у емисији “Београдска хроника”.

У пјесми “Амстердам” је пјевао и Еди Грант. Како је дошло до сарадње Рибље Чорбе и познатог пјевача је прича за себе.

Помисао да Грант пјева у пјесми “Амстердам” била је идеја Мише Алексића. Еди је имао концерт у београдском “Пиониру”, а дан пред наступ имао је прилику да види плоче Рибље Чорбе, при чему му је објашњено да се ради о једном од најбољих југословенских рокенрол састава.

Грант је послије београдске свирке промукао, те се извинио члановима познате групе што не може да пјева у пјесми “Амстердам”. Бора Ђорђевић је био упоран, те је успио да Едија наговори да дође у студио и да сними своју дионицу за нумеру.

Ипак, било је проблема. Портир који се нашао тамо није дозволио Гранту да уђе у студио, јер Еди није имао дозволу тамо да борави, тачније, није био на списку.

“Тада ми је пукао филм. На очи су ми пале ролетне. Зар после толико мука и неизвесности да цијелу ствар с*ебе Лаза портир? Зграбио сам несрећног човека и са све пиштољем га бацио иза пулта. Лаза није могао да верује шта му се дешава. Баш некако у том тренутку, у студио су ушетали Грант, Слађана Милошевић и неко друштво, не примећујући с*ања у току. Само сам рекао покојној Драгани: слушај, кад овај зовне милицију, задржавај их што дуже. После су ми причали да је Лаза, када је дошао себи, звао свог шефа и рапортирао: ‘Певач Ђорђевић ме је физички напао у пијаном стању и увео нека неовлашћена лица у Студио 5. Како да поступим?’”, рекао је у једном интервјуу Бора Ђорђевић, пише калдрма.рс.

На крају, Еди је снимио своју дионицу, а пјесма “Амстердам” му је звучала свјетски. Остало је историја.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана