Како је Адел постала краљица поп-сцене: Музички феномен миленијума

Бранислав Предојевић
Како је Адел постала краљица поп-сцене: Музички феномен миленијума

Највећа поп-звијезда данашњице, пјевачица Адел, објавила је 14. октобра нови сингл “Easy On Me” као најаву за нови, четврти по реду, албум у каријери и потпуно очекивано поново срушила све рекорде у слушаности и гледаности. Пратећи спот за ову нумеру је до објаве овог текста скупио око 100 милиона прегледа, рекорди на стриминг сервисима су редом падали као и прва мјеста на топ-листама, али то је мање или више логичан наставак импресивних бројева који прате ову умјетницу од почетка каријере.

Уз само три албума у 13 година каријере она је стигла до цифре од 120 милиона продатих примјерака, освојених десетина музичких награда и хиљаде распродатих концерата, мијењајући при томе правила игре у музичком бизнису. На страну импресивних бројева, пратећи њену каријеру и утицај на поп-културу, јасно је да Адел није обична звијезда већ велика умјетница која поставља стандарде у индустрији забаве и да у музици постоје периоди када Адел издаје албум и период када остали издају своје пројекте. Оно што је најважније у вези са свим овим бројевима, утицајем на сцену и огромном популарношћу, пјевачице из Тотенхема (сјеверни Лондон), јесте чињеница да њезин значај има апсолутно покриће у музичком квалитету. У доба када се женска поп-музика, првенствено мислимо на ону са врхова топ-листа, уз неколико часних изузетака свела на испразно индустријско штанцовање р'н'б-електро-трап-поп поскочица уз пратеће визуелно секси паковање или мање-више успјеле копије Мадоне, управо је Адел на своја три албума показала да још увијек постоји неко од крви и меса и ко стварно пјева своје пјесме. Њеним стиховима и гласом доминирају искрене емоције попут: среће, туге, радости, меланхолије и бијеса, што је уз врхунски музичко-вокални стил и нормалан однос према свом послу, било довољно да постане највећи музички феномен актуелног миленијума. При чему се Адел не устручава да ради ствари које се баш и не очекују од једне ултракомерцијалне поп-звијезде, попут обрада Боба Дилана или састава “The Raconteurs” и “The Curs”. О избјегавању коришћења таблоидних сензација о приватном животу или прављења медијских контроверзи, које су нека врста неписаног правила у овом послу, да се и не говори. Пут од локалне лондонске умјетнице, која снима своје пјесме кућом студију, до највеће поп-звијезде данашњице, Адел је прешла у три музичка корака названа “19”, “21” и “25”, покоривши свијет музике за само 13 година. Нови албум стиже 19. новембра, зове се “30” и немојте имати илузија који ће умјетник обиљежити годину пред нама.

“19”

 Занимљиво је да деби албум деценије можда не би ни постојао, да није било музичара Џека Пењате, који је молио Аделе да провјери свој “MySpace” inbox. Власника дискографске куће “XL”, Џека Хагета је погодила једноставна потентност Аделиног гласа, која је пробијала кроз мутни и зрнкасти кућни снимак.

- Јасно се сјећам, јер су ми се подигле длаке на врату. Глас и емоција су ми заокупили пажњу. Осјетио сам то на риједак начин - рекао је Хагет касније. Он је покушао контактирати Адел неколико пута, али није добио никакав одговор, јер пјевачица није провјеравала пошту, на крају је питао Пењату, лондонског клавијатуристу да се заложи за њега и Адел је пристала да се састане са представницима издавачке куће “XL”. Са албумом “19”, који се пробио у свијету музике 2008 године, деветнаестогодишња умјетница учинила је да јој дебитантско дјело уједно буде и албум који је садржавао врхунске хитове попут нумера “Chasing Pavements” и “Hometown Glory”, рађене по рецепту минималистичке пратње на трагу соул музике и моћни вокал који ће довести до савршенства, али који је нудио неочекиване потезе за једну поп-пјевачицу попут обраде Боба Дилана “Make You Feel My Love”. Дјевојка са имиџом дебељуце из сусједства на њему је са лакоћом демонстрирала да осим стварно импресивног вокала има и бројне дуге предности над конкуренцијом. Попут талента за компоновање, писање текстова, вјештину избора правих сарадника и чувања сопствене слободе унутар дискографске индустрије. Иако је “19” осигурао мјесто на љествицама уз тираж од три милиона примјерака, било је јасно да је то почетничко издање и најава некога ко ће доминирати у наредним годинама и етаблирати се као умјетник, који је способан да буде хедлајнер фестивала као што је Гластонбери.

“21”

Прије тачно десет година пјевачица и кантауторка Адел објавила је свој други студијски пројекат “21”, остварење које ће симболично постати најпродаванији албум у 21. вијеку уз тираж од скоро 29 милиона примјерака. Директно назван по добу у којем се налазила умјетница када га је снимила, он је савршено представио садржину албума и музичка стремљења своје ауторке. Плоча је имала катарзичну срж поп-музике и комбиновала Аделине моћне вокале са безвременским пјесмама о сломљеном срцу које су звучале као из другог времена. Сниман скоро годину дана у десетак врхунских студија уз помоћ врхунског продуцентско/композиторског тима Рик Рубин, Пол Ејпворт, Џим Абис, Фрајзер Т Смит, Рајан Тедер и Ден Вилсон, албум “21” представља џиновски корак напријед у односу на првенац у сваком погледу. Зрелије и заокруженије атмосфере, емотивнијих и искренијих текстова и јасно профилисаног музичког израза, свјесно продуцираног тако да представља мост између прошлости (соул, госпел, блуз, кантри, џез) и садашњости поп-музике (R&B-soul-pop), ношен фантастичним вокалом и евидентном извођачком енергијом младе пјевачице, “21” јасно показује да је Адел будућност те музике. Неки од најуспјешнијих хитова овог миленијума као “Rolling In The Deep”, “Set Fire To The Rain” и “Rumor Has It” налазе се на овом издању, али његов успјех одредио је ипак, ултрауспјешни сингл “Somenone Like You“, једноставна балада о раскиду која одише усамљеношћу и отпјеване уз соло пратњу клавира. Прави распон моћи Аделиног извођења уживо постао је очигледан, када је емотивним извођењем ове нумере буквално покорила све присутне на “БРИТ” наградама 2011. године Лондонска пјевачица Ела Ајри која је том приликом била у публици, каже: “Сјећам се да сам била у небесима “О2 Арене” гледајући Аделе док пјева “Somenone Like You” и како сам плакала. Држала је цијелу салу на свом длану током извођења. Никад нећу заборавити, јер сам тад себи рекла “вау, надам се да ћу тако и ја једног дана дирнути људе својим гласом”. Плакао је и добар дио сале, док је остатак у невјерици гледао у позорницу.

“25”

У моменту када се еуфорија у вези са претходним албумом полако стишавала. Стигао је нови албум “25”, погађате назван по животном добу у којем је била Адел током снимања. Најављен драматичном нумером “Skyfall”, рађеној за истоимени филм из Џејмс Бонд серијала, албум је донио много комплекснију музичку подлогу него раније и мање меланхоличну атмосферу, али је резултат био исти, неумитно покоравање топ-листа и скоро 19 милиона продатих албума. Продуцентска екипа Дангер Моусе, Линда Пери, Марк Ронсон, Семјул Диксон и Пол Епворт играла се оркестарским поп-звуком, уз дуваче и гудаче те више електронике у звуку, али у срцу албума и даље се налази моћни вокал пјевачице, који сваки звучни жанр у 12 пјесама албума прилагођава себи од уводног хит сингла “Hello” до завршне “Sweetest Devotion”. Можда се Адел у тада срећном браку са Сајмоном Конецким и рођењем дјетета, окренула прошлости и личној срећи, али свака пјесма носила је довољно искрених емоција и енергије да није било дилеме ко ће покупити све жанровске награде током исте године.

“30”

Нови албум најављен је поменутом баладом “Easy On Me”, слободно речено класичном баладом из њеног опуса, уз спот снимљен у истој кући гдје је рађен спот за сингл “Hello”, само што у новом споту пјевачица напушта дом.

У тридесетој години она се удала за дугогодишњег партнера Сајмона Конецког, а потом га и оставила. У стиховима Адел објашњава своју одлуку да напусти брак 2019. године, истовремено молећи сина и бившег мужа за разумијевање. Иако је “Easy On Me” крајње традиционална Аделина балада, постоје наговештаји да ће се на остатку албума појавити експерименталнија страна Аделине музике. Судећи по великом броју измјена у продуцентској екипи, ово би могло бити тачно. Обожаваоци су исправно погодили да ће датум изласка бити 19. новембар, када је Тејлор Свифт померила излазак њеног новог албума недјељу дана унапријед, очигледно да би избјегла поклапање са Аделиним.

Имиџ

Једнако велику пажњу изазива радикална физичка трансформација пјевачице  која се током музичке паузе у последње двије године ријешила вишка килограма изазивајући прави шок код публике новим имиџом.

- Моја трансформација је трајала пуне двије године, а на њу сам се одлучила након напада панике. Вјежбајући сам се почела осјећати боље. Схватила сам да док вјежбам не осјећам страх. Данас вјежбам два до три пута дневно. Знала сам да морам бити овисна о нечему здравом да би ми ум остао чист. Могло је то бити и плетење, али није. Људи су шокирани што причу о губитку килограма нисам подијелила на друштвеним мрежама. Ја сам то направила искључиво за себе, а не за друге. Ипак је то моје тијело - рекла је Адел за “Vogue”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана