Јура Стублић и Филм: Вруће и пуно емоција

Дејан Вујанић
Јура Стублић и Филм: Вруће и пуно емоција

БЕОГРAД - Јура Стублић и његов "Филм", у освјеженом и поново подмлађеном саставу, одржали су синоћ (петак) у великој сали београдског Дома омладине концерт пред великим бројем људи. Поред провјерених хитова, Стублић и "Филм" су ексклузивно одсвирали и неке пјесме с почетка каријере које Београђани одавно нису имали прилике да чују.

- Раније је била замјерка на наше концерте да је "све било лудило и супер добра атмосфера, али стално свирају исте пјесме". Рецимо, биће сада "Ми смо пали с Марса" и неке углавном раније пјесме "Филма" - најавио је Стублић прије концерта.
На концерту у Дому омладине превладавали су ипак највећи хитови бенда попут "Замисли живот", "Боје су у нама" или "Пјевајмо до зоре", а Јура је оправдао оно што је рекао прије концерта да ће бити "топло, вруће и пуно емоција" као и приликом првог концерта "Филма" у тој дворани и у Београду, у јануару 1981. године у оквиру чувене манифестације "Поздрав из Загреба".
- Пуно очекујем од новог сусрета са београдском публиком, баш као и онда када смо успоставили изврстан први контакт. То су били "Поздрави из Загреба" и пуно је бендова свирало али некако нас је београдска публика добро примила на прву лопту. То је била једна љубав која је остала до дан данас - истакао је Стублић.
Крајем прошле године у загребачком клубу "Творница" одржан је јединствен концерт на коме су поново засвирали заједно првоборци југословенског новог таласа из Загреба и Љубљане "Филм", "Лачни Франц", Дарко Рундек (екс "Хаустор"), као и представници Београда Влада Дивљан (екс "Идоли") и "Електрични оргазам".
Послије распада раног издања "Филма" средином осамдесетих година, бенд је наставио да послује под фирмом "Јура Стублић и Филм", а Јура је увео обичај да стално мијења и подмлађује поставу.
Стублићев "Филм" је ове године свирао у Београду са поставом подмлађеном за новог басисту Желимира Матића и клавијатуристу Игора Рабатића, уз чланове са нешто дужим стажом - гитаристом Борном Чопом и бубњарем Гораном Јелачом.
Група "Филм" основана је 1978. године у Загребу. Већ првим наступима одушевили су публику и врло брзо стекли статус прворазредне клупске атракције. Први велики успјех остварили су пјесмом "Неприлагођен" када су на Омладинском фестивалу у Суботици 1980. године побиједили. Већ идуће године за тадашњи "Југотон" објављују први ЛП "Филм у Кулушићу". Слиједе албуми "Зона сумрака" (1982), "Сва чуда свијета" (1983), "Сигнали у ноћи" (1985). Иако се прва постава бенда разишла још 1986. године, нова постава бенда наставља с радом и објављују албуме "Сунце сја" (1987) те "Земља среће" (1989)
Током осамдесетих, на простору цијеле бивше Југославије, "Филм" уз фронтмена Јуру Стублића одушевљавали су својим наступима и били један од најслушанијих бендова новог таласа. Њихово прво CD издање је "Храна за голубове" којег је Цроатиа Рецордс објавила 1992. године. Слиједе албуми "Греатест Хитс"(1994), "Јура 2" (1995).    

Одрастање

- Одрастајући у кући с погледом на сарајевску оперу, одмалена сам заволио музику. Као клинац, заједно с осталом дјецом из четврти, дошуљао бих се на пробе глумаца или оперских пјевача, и сат-два "живио" у њиховом маштовитом свијету. Они су према нама били доста добронамјерни. Одрасли, уосталом, дјеци увијек допуштају да раде што год хоће. Ја сам то користио, уваљивао сам им се максимално, ишао на сцену, иза сцене, испод сцене... Уз то, мој је тата кући непрестано пјевао, а често су нам у посјету долазили и његови колеге пјевачи, па би сви заједно, након чаше доброг вина, неријетко и запјевали. У мом се дјетињству, заправо, увијек пјевало па би било чудо да и ја нисам пропјевао - рекао је Јура Стублић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана