Јукико Уно и Шиори Кувахара на "Јесењој сонати" у Бањалуци: Музика која брише границе

Миланка Митрић
Foto: Б. Брезо

БАЊАЛУКА - Након сјајних наступа оркестра "Гудачи Светог Ђорђа", "Кугони трија", те пијанисткиње Биљане Јашић Радовановић и кларинетисте Огњена Поповића, вечерас су на 6. интернационалном музичком фестивалу "Јесења соната" наступиле јапанска пијанисткиња Шиори Кувахара и виолинисткиња Јукико Уно.

На њиховом програму, четврте вечери "Јесење сонате", у концертној дворани Банског двора нашла су се дјела Јохана Себастијана Баха, Никола Паганинија, Игора Стравинског и Хенрика Вјењавског.

Прослављена јапанска виолинисткиња Јукико Уно рекла је да јој се допада Бањалука, да је наступање овдје, као и у другим дијеловима свијета, у ствари добар начин за упознавање са културом и историјом једног народа.

- Када изводимо музику, иако не говоримо истим језиком, ми стварамо повезаност са публиком, гдје год наступале - рекла је она.

Концерт је био подијељен у сегменте у којима је свака од ових умјетница изводила соло за клавир и соло за виолину, док су заједно извеле дјело Хенрика Вјењавског – "Фауст фантазију" на теме из Гуноовог "Фауста" и Паганинијеве "Откуцаје срца".

Пијанисткиња Шиори Кувахара, казала је да, иако долази из Азије, с обзиром на то да већ неко вријеме живи у Берлину, навикла је на наступање широм Европе. Како каже, дјело Игора Стравинског које је извела (Петрушка за клавир соло), раније је било мање популарно међу публиком, јер је било помало неразумљиво.

- Сада је једно од дражи дјела класичне музике, које многи воле, а и ја сам међу њима. Такође, то је једно од најтежих клавирских дјела за извођење - навела је она и додала, усагласивши се са Уно, да је значај тога што наступају у различитим мјестима, и упознају различите културе, и томе што изводе музику која брише све границе међу државама, и проговара својим универзалним језиком.

"Јесења соната" биће затворена сутра навече, када ће наступити виолончелиста Дмитриј Коузов, са оркестром "Камерата" из Новог Сада. Концерт ће почети у 20 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана