Јован Маљоковић и “Балкан салса бенд” наступили у Требињу: Српски џез под платанима

Миланка Митрић/агенције
Foto: Ј. Видаковић

ТРЕБИЊЕ - Београдски џез саксофониста Јован Маљоковић и “Балкан салса бенд” у дивној атмосфери у Требињу, под платанима, отворили су први џез фестивал у овом граду на југу Српске, приредивши публици јединствено путовање кроз увијек разиграни џез.

Маљоковић је говорећи о манифестацији “Требиње џез фестивал” одушевљен чињеницом истакао да му је драго да што је овај град на југу Херцеговине организатор фестивала, јер је и он у родном Ваљеву основао нешто слично.

- Као млад сам се заљубио у џез музику и нисам ни веровао да ћу постати професионалац. Да се то постане потребно је много рада, лекција, а пре свега се то треба волети. Током година и каријере схватите да неке ствари излазе у први план као шта је музика. Она мора да изађе из човека јер се она може свирати са два тона, али да се та осећања пренесу. Свирајући схватио сам да би требало да имате нешто своје, да се препозна одакле сте дошли и да томе дате свој печат, а да би то била џез музика - објаснио је Маљоковић.

Он је осврћући се на концерт у Требињу, који је одржан у башти хотела “Платани”, истакао да је ту одсвирао оно о чему је сањао, а то је српски џез.

- То сам доживео и успео да направим јер желим да публика чује како то домаће, наше, звучи када се споји са правом џез музиком. Задовољство ми је што сам то одсвирао усред Требиња - рекао је овај музичар.

Са “Балкан салса бендом” наступао је на многим фестивалима у региону и иностранству, а до сада је објавио 13 албума.

Крајем шездесетих година Маљоковић је почео да свира с Надом Кнежевић, Ђорђем Марјановићем, а касније са Лалом Ковачевим, Мишом Бламом, Милошем Петровићем. Као гостујући музичар свирао је на многим албумима поп и рок музичара и бендова, као што су “Пилоти”, “Бијело дугме”, “Рибља чорба”, Здравко Чолић и многи други.

Џез фестивал настављен је синоћ наступом Марка Луиса, а на програму вечерас је концерт “Комбајн квартета” из Бањалуке, у бару “Хедонија” док ће сутра публика имати прилику да ужива у музици Лене Ковачевић, у амфитеатру у Црквини, а у недјељу, посљедњег фестивалског дана у наступу џез пијанисте Васила Хаџиманова, који ће наступити у рок бару “Андерграунд”.

Сви концерти почињу у 21 час.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана