Јован Дучић је мој духовни отац

Ратомир Мијановић
Јован Дучић је мој духовни отац

Београд - Нисам напустио оперу. Aко више нисам члан Народног позоришта из Београда, не значи да и даље нисам оперски певач. Увек сам наступао само када сам то желео и надам се да ће и даље тако остати.

Рекао је за "Глас Српске" оперски пјевач и баритон из Београда Оливер Њего, који је прије три године отишао из ансамбла националног театра Србије, гдје је био првак, а публика бројних свјетских градова упознала га је у улози у Росинијевој опери "Севиљски берберин".

Њего је рекао да увијек радо наступа у Требињу, па се одазвао и позиву да буде учесник "Дучићевих вечери поезије".

- Људи у Требињу ме не заборављају, а ни ја њих. Чујем да говоре: Кад дође Њего, доћи ће и песма, она када и "суза из камена крене" - причао је Њего.

Оперски пјевач, који је дипломирао 1990. године на Факултету музичке уметности у Београду, у класи професора Радмиле Бакочевић, истиче своју везу са Херцеговином и Требињем.

- Отац ми је Херцеговац, па ме увек у Требињу дирну лепе успомене и сваки пут се пријатно осећам када дођем у Херцеговину. Годинама долазим на духовне академије посвећене Дучићу у Требињу - казао је Њего.

Баритон, који је своје умијеће показао и у "Љубавном напитку" Гаетана Доницетија и који је добитник бројних награда на фестивалима у Србији и иностранству рекао је да посебно мјесто посвећује књижевности Јована Дучића.

- На један посебан начин Дучић је био мој духовни отац док сам био млад. Имао сам срећу да врло рано упознам Дучића и његове стихове и читам их са усхићењем. Тада је он био забрањен и било је право откровење доћи до књиге "Благо цара Радована". И данас се радо враћам овој књизи - рекао је Њего.

Умјетник иза којег су наступи на оперским сценама у Кини, Дубаију, Француској, Италији, Кореји, Великој Британији, Мађарској, Македонији истакао је да гостовања у Требињу посебно памти.

- Када се вратим из Републике Српске у Београд са собом понесем много позитивне енергије. Иако сам годинама наступао у операма волим да певам и народне песме, канцоне и романсе. Осећам да сам дужан да своју радост певања делим са другим људима - рекао је Њего.

Школовање

Оливер Њего је пјевачку каријеру почео још као студент, када је имао повремени ангажман у скопској опери, да би 1979. године добио статус члана Опере у Скопљу. По завршетку Aкадемије, 1991. постао је члан опере Народног позоришта у Београду. Занимљиво је да је прво студирао грађевину, затим је прешао на шумарство, а покушавао је да се упише и на пилотску академију. На крају се ипак уписао на Музичку академију у Скопљу, са које је прешао на београдски Факултет музичке уметности.

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана