Jinx: Боље се осјећамо у опозицији него у позицији

Никола Лугић
Jinx: Боље се осјећамо у опозицији него у позицији

Популарни загребачки састав "Jinx" одржаће у суботу 12. фебруара концерт у Бањалуци, а пред бањалучку публику изаћи ће са мјешавином новог албума "Диксиленд" и старим хитовима.

Бенд "Jinx" прославио се ретро-поп стилом, хитовима као што су "Смијем се", "Тамо гдје је све по мом", "На чему си ти?" и многим другим пјесмама, а за "Глас Српске" причају о новом албуму, музици која их дефинише, тренутној сцени у региону и још много тога.

* ГЛAС: Недавно сте објавили албум "Диксиленд". Како га је публика до сада прихватила и да ли и колико се разликује од ваших претходних албума?

JINIX: Пријем публике је, бар на концертима, а то је и оно најдиректније што се може осјетити, сјајан! Видимо да људи већ знају нове пјесме и то не само синглове него и оне остале, значи нема дилеме, албум је прихваћен. Колико се албум разликује од претходних, тешко је рећи, ми сваки пут покушамо направити нешто, бар за нас ново, колико у томе успијевамо на крају и није на нама да судимо.

* ГЛAС: Зашто сте баш изабрали назив "Диксиленд"? Да ли сте планирали да укажете на музику јужног дијела СAД или на робовласништво, прохибицију...?

JINIX: Покушавали смо осликати тренутак, као и увијек до сада.

* ГЛAС: Послије шестогодишње паузе промијенили сте издавача, направили (по оцјени публике и критике) одличан повратнички албум "На западу", мислите ли да ћете новим албумом учврстити позицију једног од водећих бендова на овим просторима?

JINIX: То нам није нешто јако битно која нам је позиција словима и бројем. Битно је да нас весели то што радимо и да има довољно публике коју то исто весели. Иначе, боље се осјећамо у опозицији него у позицији.

* ГЛAС: Чини се да "Jinxима" не понестаје идеја када је оригиналност и јединственост у питању. Како успијевате да се увијек разликујете од осталих, а да у исто вријеме задржите ваш препознатљиви звук?

JINIX: Најискреније, ни сами не знамо.

* ГЛAС: Када би постојао музички правац који дефинише "Jinxе", а да још нико не зна његово име, како бисте назвали то што радите?

JINIX: Можда "jinix"?

* ГЛAС: Да ли сте послије повратка на музичку сцену примијетили неке промјене на регионалној музичкој сцени?

JINIX: Јесмо. Заправо, пуно добрих ствари, за почетак чини се да су продукцијски услови свугдје, а не само у Словенији, на вишем нивоу стасала је једна нова генерација и публике и бендова, а и људи који се баве организацијом концерата. Комуникација, музичка, а и свака друга, унутар регије је такође у успону. Ипак се креће, још да мало и ова криза попусти

* ГЛAС: С обзиром на то да бенд има осам чланова, чиме путујете на концерте и како проводите вријеме на путу? Имате ли неку анегдоту да подијелите са нама?

JINIX: Заправо, у погону је још и више људи - 11, 12. Углавном путујемо једним комбијем и са једним или два аута. Aнегдота има толико да би јако тешко било изабрати једну. Сакупићемо то у неку књигу једног дана или још боље нека неко други то сакупи, што бисмо се ми мучили.

* ГЛAС: Имате ли рајдер листу и који су ваши захтјеви, те када бисте били неки амерички рок, суперпознати рок бенд и када бисте могли бирати апсолутно све што вам падне на памет, какву би "Jinxи" тада рајдер листу имали?

JINIX: Имамо рајдер листу, у њој су углавном техничке ствари које су потребне за концерт, не вјерујем да би то ширем читалаштву било нарочито занимљиво. Неких специјалних егзотичних захтјева немамо. Да смо велики амерички бенд, ко зна шта бисмо мислили и шта бисмо хтјели. Можда собу за загријавање у бек стејџу, то би баш добро дошло да на бину изађеш, а да си прије већ одсвирао двије-три ствари.

* ГЛAС: Шта сте припремили за бањалучку публику на суботњем концерту у ДФК? Да ли можда доводите и неке госте?

JINIX: Пресјек новог и свих досадашњих албума. Мање више, све наше хитове, а надамо се и покоје изненађење. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана