Јеее! Јеее! Јеее! за рођендан

Дејан Вујанић
Јеее! Јеее! Јеее! за рођендан

У загребачком клубу "Соба", група "Психомодо поп" промовисала је нови албум "Јеее! Јеее! Јеее!", чији се излазак подудара с 45. рођенданом фронтмена Давора Гопца. Aлбум је назван према обради пјесме "Yeah! Yeah! Yeah!" лондонских "Вибраторса", чиме се овај бенд придружује обиљежавању 30-годишњице панка.

Званична промоција ће се десити 28. фебруара на концерту "Јееебиларних 26" у загребачком клубу "Boogaloo", који ће бити снимљен и за DVD.

Од укупно 14 пјесама, 12 је написао Давор Гобац, а преостале двије су обраде - "Јеее! Јеее! Јеее!" и "Пожар", која је обрада "About A fire" Ненси Синатре.

Загребачки медији као потенцијалне хитове издвајају пјесме "Тотално сам луд", "Јурим, јурим" и "Стабилно".

Aлбум је сниман током 2008. године у кућном студију "Психомодо попа" - "Храм мудрости", а за продукцију су заслужни басиста бенда Смиљан Парадиш Шпарка и Бранимир Томљеновић Бране.

Од гостију су на албуму учествовали гудачки квартет "Gracioso", у пјесми "Тужни клаун" за коју је гудачке линије и аранжман написао познати књижевник и велики пријатељ овог бенда, Давор Сламниг.

На насловници албума "Јеее! Јеее! Јеее!" налази се цртеж, кадар скинут из култног, првог колор филма "Чаробњак из Оза" којег је нацртао познати хрватски илустратор и стрип цртач Игор Кордеј, док су остатак омота израдили Tomi Phantasma (Twilight), Гобац и Деан Барић (Доминион арт) који је одрадио и врло занимљив фото схоотинг уз Томијеву асистенцију, гдје се чланови бенда појављују у улози ликова из филма "Чаробњак из Оза", а што је идеја самог Гобца.

Загребачка група "Психомодо поп" настала је 1983. године након распада култне панк рок групе "Клинска помора" из које долази пјевач Гобац и придружују се андерграунд групи "Нерон", која након Гобчевог доласка мијења име у "Психомодо поп".
"Психомодо поп" свој музички изражај гради на чврстим пост панк рок темељима, а од самих почетака им је била важна одредница - жестоки и увјерљиви концертни наступи, који могу да се упореде са самим "Ролинг стоунсима", "Рамонсима", Иги Попом, очитим узорима психомодоваца.

Крајем 1988. године излази им први албум "Година змаја", који их одмах промовише као једну од водећих група на тадашњој рок сцени. Хит пјесма "Ја волим само себе" у бројним је новинским анкетама проглашена пјесмом године. На албуму првјенцу се налазе хитови који и дан-данас пале и жаре на Психомодо лајв наступима као "Фрида", "Рамона", "Небо", "Кад сам имао 16", "Телеграм Сам", пјесме које су постале класика домаћег рока.
Други студијски албум "Sexy Магазин", који је имао одличан пријем код публике, групи је обезбиједио сигуран пробој према самом врху домаће рок сцене.
Године 1992. излази трећи студијски албум "Тко је убио Miskey Mousea" на којем су, између осталих, и пјесме које је група извела у бројним дјечијим ТВ емисијама. Највећи хит који "Психомодо поп" и дан данас свирају уживо је обрада Рамонса "Волим цртане филмове". Крајем 1993. године издају нови албум "Сребрне свиње", који садржи хитове "Осјећам се хај", "Натраг у гаражу" и обраду "Ролинг стоунс" класика "Starfucker". Године 1995. објављују албум "Unplugd", који је заправо "The Best of" снимљен на акустичним инструментима по узору на тада врло популаран тренд у свијету под називом уплуггед. "Sextasy" излази 1997. године и тај албум није био само тонски запис, већ интерактивни CD са подацима о члановима групе и пригодним игрицама, а 1999. године "Психомодо поп" објављује концертни албум "Eine Grosse Hit Parade" снимљен у мариборском "Штуку". "Дебакл" излази 2000., а "Plastic Fantastic" 2004. године.

"Grote prijs of Netxerland"

"Психомодо поп" је наступио 1988. године на "Grote prijs of Netxerland" (велика награда Холандије), гдје су у конкуренцији   600 рок група одабрани међу шест најбољих. Овај успјех није прошао незапажено, па се за "Психомодо поп" заинтересовао тада један од најпопуларнијих водитеља МТВ-а Марцел Вантхил, који је уврстио у свој програм енглеску верзију пјесме "Ја волим само себе" преименовану у "I'm In Love With Gobac" за коју је снимљен спот баш на концерту у Aмстердаму, а то уједно био и први видео-спот са ових простора емитован на МТВ-у.

Психомомодо поп - Ја волим само себе /video/

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана