Јединствени Ренесанс наступа у Бањалуци

А. М.
Јединствени Ренесанс наступа у Бањалуци

Бањалука - Концерт Ансамбла за рану и традиционалну музику "Ренесанс" из Београда биће одржан вечерас у 20 часова у концертној дворани Банског двора Културног центра у Бањалуци.

Београдски Ансамбл за рану и традиционалну музику "Ренесанс" рођен је у јесен 1968. године, када су први пут озвучене партитуре на историјским инструментима које је Драган Млађеновић Шекспир донио из Прага и Беча. Оснивачи Ансамбла Миомир Ристић, Љубомир Димитријевић и Драган Млађеновић Шекспир (уз подршку колегиница Душице Обрадовић и Искре Узелац) одржали су свој први цјеловечерњи концерт 14. јануара 1970. године у београдској Галерији фресака. Током пет деценија постојања овај јединствени ансамбл одржао је више од три хиљаде концерата широм Европе (у Француској, Италији, Шпанији, Њемачкој, Бугарској, Румунији, Финској, Португалији, Кипру, Грчкој, Белгији, Холандији Русији, Мађарској, Чехословачкој и Шведској), те на Средњем Истоку (Сирија) и у Сјеверној Африци (Алжир).

Ансамбл је током 80-их у издању ПГП РТБ објавио пет ЛП плоча и аудио-касета, а током 90-их девет наслова у иностранству (Грчка, Њемачка и Шпанија). Публици у Бањалуци представиће се Катарина Божић, сопран, Ана Младеновић, блок флаута, фрула, корнамуза, Александар Јован Крстић, блок флаута, кавал, корнамуза, раушфајфе, Тина и Маја Младеновић на харфи, Срђан Станић, фидел, виола да гамба, Андрија Сагић, удараљке, и Љубомир Димитријевић, блок флаута, гемсхорн, корнамуза, раушфајфе и фрула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана