Јапан не заборавља своју Јацу

Приредила: Мирна Пијетловић
Јапан не заборавља своју Јацу

Бањалука - Доказ да истинске вриједности никада не умиру и да ће лик и умјетничко дјело истакнуте кантауторке, недавно преминуле Јадранке Стојаковић живјети вјечно, јесте велика изложба која ће бити отворена њој у част, и то чак у далеком Јапану.

Изложбу "All We Could Have Done", која ће бити отворена сутра на Софија универзитету у Токију, организују истакнути академски сликари из Јапана, али и са Академије ликовних умјетности из Требиња, која дјелује у оквиру Универзитета у Источном Сарајеву. Умјетници су јој посветили изложбу јер је Јадранка стекла међународни углед након што је написала званичну пјесму за Олимпијске игре у Сарајеву 1984. године. У Јапан се преселила 1988. године, гдје је живјела 22 године и изградила каријеру као пјевачица која је пјевала на енглеском, јапанском и српском језику.

Како су истакли са Академије ликовних умјетности из Требиња, са одушевљењем су прихватила позив за учешће на изложби, те истакли да ће публици у Јапану представити 18 студената.

- Млади умјетници су кроз сликање, цртање и израду скулптура учествовали у овом пројекту у знак сјећања на Јадранку Стојаковић - казали су из требињске Академије.

Поред студената, на изложби ће своја дјела представити и афирмисани умјетници. Међу њима је и Таида Јашаревић-Хефор, која је имала много самосталних изложби широм свијета, а која је магистарске и докторске студије завршила у Јапану. Како је истакла за "Глас Српске", она ће се представити радовима који чине јединствени спој двије културе.

- Користила сам се јапанским техникама које сам научила, а опет сам жељела да прикажем дио наше традиције и културе кроз натписе на стећцима - казала је Јашаревић-Хефор, која је и асистент на требињској академији. На изложби ће се, према њеним ријечима, појавити и радови умјетника Мухамеда Кафеџића који тренутно студира у Токију, а меморијална изложба за Јадранку биће употпуњена музиком Дамира Имамовића.

Како су истакли са јапанског Софија универзитета, Јадранка је била мост између Јапана и БиХ и "заувијек ће живјети у срцима Јапанаца".

- Драго ми је што наш универзитет организује ову изложбу заједно са Академијом ликовних умјетности из Требиња и умјетницима који су директно повезани с Јапаном. Изложба је својеврсно свједочење пријатељства између Јапана и БиХ и наше добре воље да размијенимо искуства. Надам се да ће сви уживати на изложби, гдје ће кроз дјела моћи видјети спој истока и запада - рекла је предсједник Софија универзитета Такаши Хаџашита.

Изложба је организована у склопу УН седмице на Софија универзитету у Токију као пратећи програм симпозијума посвећеног 20 година БиХ и јапанског пријатељства, а аутори су је од срца посветили Јадранки Стојаковић.+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана