Издање часописа “Градац” о бенду ЕКВ: Музика, језик и говор кристалног града

Б.П.
Издање часописа “Градац” о бенду ЕКВ: Музика, језик и говор кристалног града

НИШ - Објављен је нови, 231/232. број часописа “Градац”, посвећеног групи “Екатарина Велика”, који је приредио Марјан Чакаревић.

У овом двоброју Марјан Чакаревић наглашава да је 30 година прошло откако је “Екатарина Велика” престала да постоји и да се чини да је са сваком од тих година постајало све јасније да је по многим, како провјерљивим тако и оним неухватљивим мјерилима, ријеч о најзначајнијем, сасвим јединственом опусу у овдашњој поп музици.

У првом дијелу “Градца” Чакаревић је сакупио есеје Ане Кнежевић о визуелном идентитету групе, Зоране Симић о историји рецепције бенда, Драгана Ђорђевића о насљеђу београдског састава, али и сасвим лична путовања у прошлост из пера Драгана Бошковића, Марка Погачара, па поглед искоса Срђана Марковића, однос етике и естетике о којем пишу Саша Илић и Слободан Георгиев.

Подсјећа Чакаревић читаоце и на дјелић блага осталог иза бенда кроз одабране стихове пјесама, на рецензије албума ЕКВ-а или на упечатљиве интервјуе које су давали чланови београдске групе, односно сам Милан Младеновић, у којима је изречено оно што је тада, као и сада, мало ко желио или имао смјелости да чује.

Све то прате драгоцјене фотографије бенда које је, углавном, начинила Горанка Матић, али и омоти албума групе,који су умјетност за себе.

Позивајући се на наслов једног од албума београдског бенда, Чакаревић биљежи да су се околности изласка броја лијепо поклопиле.

- Ко верује да нас неко посматра, можда би помислио да је тај посматрач уредио да овај број излази практично у исто време када и ремастеризована издања свих албума “Екатарине Велике” - рекао је Чакаревић.

Иако признаје да никада није био фан ЕКВ-а, али јесте “Шарла акробате”, Драган Бошковић у свом есеју пише да је “Екатарина” музичко-језички стандард, више од панка, новог таласа, урбане средине и звука, више од усамљености појединца и више од популарне музичке умјетности.

Дио “Градца” посвећен је и чувеном београдском трију који су, уз Младеновића, чинили Ивица Видовић и Душан Којић Која, култном саставу “Шарло акробата”, који се након једног албума “Бистрији или тупљи човек бива кад…” распао изњедривши ЕКВ и “Дисциплину кичме”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана