Игор Паспаљ: Нема бунта без добре свирке

Александра Рајковић
Игор Паспаљ: Нема бунта без добре свирке

Имамо хиљаде младих бендова са тзв. "поруком", који не знају ни добро да наштимају инструменте, а камоли да нешто озбиљно одсвирају - рекао је у интервјуу за "Глас Српске" бањалучки музичар Игор Паспаљ.

Он је радио музику за нову представу Студентског позоришта из Бање Луке, "Роки хорор шоу", а такође предаје на бањалучкој Aкадемији умјетности. 

- Иако поједини критичари сматрају да концепт "бунта у музици" не мора нужно да садржи смислено баратање инструментом, сматрам да је такав приступ код нас превише учестао, и као такав само погоршава ионако лошу ситуацију када је у питању р'н'р сцена и афирмација младих бендова - каже Паспаљ.

* ГЛAС: Радили сте музику за нову представу у бањалучком Студентском позоришту. Како је изгледала сарадња са људима из овог позоришта и рад на представи?

ПAСПAЉ: Веома сам задовољан цјелокупном сарадњом са екипом из Студентског позоришта, како са редитељем Aлександром Пејаковићем, тако и са глумцима, продуцентом и свим осталим особама које су биле укључене у ову представу. Ради се о једној заиста искреној екипи ентузијаста и једном пројекту чију је адаптацију редитељ Пејаковић изврсно осмислио и прилагодио нашем времену. Колико је сарадња била добра, говори и чињеница да ћемо веома брзо поново сарађивати на једном другом пројекту Студентског позоришта, о којем не бих говорио у овом моменту.

* ГЛAС: Колико је домаћа публика музички образована и каква је по Вашем мишљењу музичка култура на нашем простору?

ПAСПAЉ: Овдје бих желио избјећи добро познату стереотипну причу о шетним утицајима турбо-фолка на музички укус маса, итд... и не улазећи много у генезу проблема, само ћу дати лично мишљење да је ниво музичке културе код нас катастрофално низак, да не кажем никакав. Срећом, постоје институције које раде на његовом побољшању, попут Aкадемије умјетности у Бањалуци, Студентског позоришта, Бањалучке филхармоније итд...

* ГЛAС: Имате објављен албум за страно тржиште, како је дошло до тог пројекта?

ПAСПAЉ: Да, објавио сам гитарски инструментални албум "Гравитџ" за холандску издавачку кућу "Moonwolf Records" почетком 2010. године, иако је материјал снимљен доста раније, крајем 2006. Тај албум је напросто производ мога дугогодишњег бављења гитаром, а до сарадње је дошло на иницијативу Mische Oehlen -а из "Moonwolf Records". Aлбум се продаје искључиво преко интернета, Aмазоном, CD Baby, и осталим онлајн сајтовима, и тренутно сам презадовољан рецензијама које је добио путем интернета.

* ГЛAС: Колико се кроз домаћу музику огледа друштвена ситуација код нас?

ПAСПAЉ: Пуно. Можда и превише.

* ГЛAС: Да ли данас млади музичари уопште изражавају свој став и неку врсту бунта кроз оно што раде?

ПAСПAЉ: Засигурно. Међутим, по мом мишљењу, ту такође постоји један проблем. У том цјелокупном бунту, жељи да се на неки начин истакну, да пошаљу неку "поруку", млади бендови и музичари често пожурују у тој намјери, па занемарују оно основно – занемарују управо свирање и пјевање као прву и основну степеницу, тј. основно изражајно средство којим ће изразити тај бунт или поруку.

Публика

- Добра посјећеност концерата, представа и осталих манифестација показује побољшање комплетног културног живота РС и БиХ, иако је то још увијек, мора се признати, недовољан проценат културно "освијешћене" публике. Међутим, чињеница је да иде набоље - сматра Игор Паспаљ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана