Ида Престер - Да бисте успјели морате да будете што необичнији

Мирна Пијетловић
Ида Престер - Да бисте успјели морате да будете што необичнији

Енергичан наступ на Мејн стејџу Егзит фестивала прије америчке хип-хоп иконе Миси Елиот, нови сингл "Бивша цура" који се може бесплатно скинути на Егзитовом сајту, те ангажман водитељке на предстојећем "Јелен Демофесту" у Бањалуци, само су неке од новина у професионалном раду симпатичне новинарке и пјевачице хрватске електро поп групе "Lolobrigada" Иде Престер.

О свему овоме, али и о другим занимљивим стварима и погледима на проблеме музике данашњице, Ида је пред сам наступ испричала за "Глас Српске" у врелом прес-кутку Егзит фестивала.

- Почетком ове године наступили смо у препуном "Демофест клубу", па претпостављам да смо се свидјели публици и цијелој екипи која стоји иза ДФК машинерије, послије чега се родило повјерење, које је резултовало позивом да водим Демофест - каже Ида.

Ова, прије свега доказана водитељка, али и егзотична "појава" пред камерама, због свог јединственог треш стила облачења, каже да јој је драго што ће управо она водити Демофест.

- До сада нисам никако била на Демофесту, а чула сам све позитивне коментаре о организацији фестивала и цијелој његовој концепцији. Велика ми је част да будем дио те екипе - признаје Ида.

Прије неколико дана, "Lolobrigada" је "избацила" у промет нову пјесму "Бивша цура", коју су и егзитовци имали прилику да чују на наступу ове групе, али и бесплатно скину са официјелног сајта фестивала.

- Надам се да ће се нашим фановима свидјети нова пјесма, а ми радимо пуном паром, па, ако буде све у реду, до краја године треба да завршимо нови албум - најављује Ида.

Музика и бенд, каже, велика су јој љубав, али данас се од љубави не може живјети.

- Свако од нас има посао са стране, јер се данас од музике тешко може нормално живјети. Прошло је вријеме када се могло веома добро живјети од продаје албума. Данас ако желите да имате неки профит од овога посла, морате стално да се концертно ангажујете, у супротном - пропали сте - каже Ида.

Према њеним ријечима, али и искуству, да бисте били примијећени, морате да радите на што необичнијем изгледу, као и препознатљивом сценском наступу (што овај бенд дефинитивно и ради), што је, признаје, ужасно напорно, али с друге стране и јако занимљиво и инспиративно.

- Оно због чега се јако љутим је то што ја, као водитељка, могу да зарадим сама, колико и цијели бенд. То вам све говори о стању музике данас и колико се она уопште цијени на нашим просторима - каже Ида.

Додаје да би много више вољела да све своје вријеме може посветити бенду, те да поједине водитељске ангажмане нерадо прихвата.

- Не волим баш да радим и водим свашта, али због данашњег стања на нашим просторима приморани сте да радите свакакве ствари, прије све због личне егзистенције - рекла је Ида.

Када је у питању наступ групе "Lolobrigada" прије легендарне хип-хоперке Миси Елиот, Ида каже да јој је осјећај пред сами наступ изгледао "мало бизарно".

- Никада нисмо наступали пред толиком публиком, па морам да признам да нас баш дрма трема, јер смо ми, ипак, мали клупски бенд. Миси Елиот је једна величина, иза које стоји цијела "машинерија" плесача, пјевача, музичара, мајстора тона и свјетла... Страх ме је и од комуникације са толиким бројем гледалаца, мораћемо да се баш растрчимо по бини да би то све изгледало добро. Без обзира на све, јако се веселимо наступу - испричала је Ида пред наступ на Егзиту.

Међутим, Ида и Петра Цигој, али и остатак бенда, имали су феноменалан наступ, на којем су буквално шљокице летјеле на све стране, пуцале су сукње, спадале штикле... У свему овоме одлично су се снашле, уз занимљиву подршку гошћи, што је публика наградила громогласним аплаузом и овацијама, а дјевојке су буквално у гаћама, у свом препознатљивом стилу, задовољно одскакутале са бине.

Сарадња

- Страшно бих вољела да направим пјесму са Лаком и његовом екипом. Међутим, када сам му послала пар текстова, он ми је рекао "да су без везе". Aли нећу тако лако одустати, пробаћу да га наговорим да он напише текстове. Прилику да му се "увучем под кожу" пробаћу да искористим на Сарајево филм фестивалу, гдје ћемо заједно наступати - каже Ида Престер.

Лична карта

"Lollobrigade" су већ добро познате овдашњој публици. "Манекенке које пјевају", бенд из Загреба, себе представљају ријечима које мало кога, баш као и њихов наступ, могу да оставе равнодушним: "Најшљокичастији хрватски електробаблгам треш дуо, formery known as Lolobrigada girls, више не наступају као караоке атракција уз секси матрицу." Њихов наступ је много више од наступа, будите спремни на изненађења и на провокацију док скачете и њишете се...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана