И Српска на музичкој мапи

Мирна Пијетловић
И Српска на музичкој мапи

Бањалука - На мапи свјетских дестинација, које су на Свјетски дан музике биле “обојене” најљепшим нотама, нашла се и Република Српска са низом концерата и помно осмишљених наступа.

Академија умјетности Универзитета у Бањалуци у сарадњи са Музиколошким друштвом РС четврту годину заредом обиљежила је 21. јун - Свјетски дан музике.

- Као и претходних година, великим бројем јавних наступа професора и студената Академије умјетности на више различитих локација у Бањалуци и у различитим терминима, музиком смо “обојили” Бањалуку, а циљ нам је био да се музика поново чује и са оних мјеста са којих људи обично не очекују да је чују - рекли су организатори манифестације.

Осим Академије умјетности, својим активним учешћем програм су обогатили и Градски тамбурашки оркестар Бањалука, КУД “Веселин Маслеша”, Музичка школа “Владо Милошевић” и Војни оркестар Оружаних снага БиХ.

- Од ове године, на позив Академије, прикључиле су нам се и музичке школе у Приједору, Добоју и Зворнику. У реализацији овогодишње манифестације учествовало је више од 400 музичара, како професионалних, тако и аматера - истакли су организатори.

Љубав према музици и људима, истрајност, вјера, нада, као и ентузијазам професора и студената Академије умјетности Универзитета у Бањалуци не јењава ни у овако сложеној финансијској ситуацији, оцјена је стручњака који су организовали манифестације на Свјетски дан музике.

Као и претходних година, обавеза организатора била је да координише и обезбиједи услове да сви планирани музички програми буду потпуно бесплатни са жељом да се квалитетна музика промовише и још више приближи грађанима.

Европском повељом о празнику музике, на приједлог некадашњег министра културе Француске Жака Ланга, 1997. године установљен је Свјетски дан музике. Потписнице Европске повеље о празнику музике биле су Француска, Чешка, Шпанија, Италија, Грчка и Турска да би данас у обиљежавању Свјетског дана музике учествовало више од стотину земаља.

Локације

Различити жанрови и богат репертоар били су на бројним локацијама у Бањалуци.

Тако су љубитељи музике имали прилику да уживају у наступима на Академији умјетности, Влади РС, Народној скупштини РС, у улици Веселина Маслеше, Банском двору, Тргу бана Светислава Тисе Милосављевића...

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана