Хуманитарна турнеја етно-групе Ива по Републици Српској

Цвија Мркоњић
Хуманитарна турнеја етно-групе Ива по Републици Српској

Добој - Етно-група "Ива" из Добоја одржаће два цјеловечерња концерта у четвртак и петак, а прилику да ужива у музичкој чаролији овог састава имаће публика у Дервенти и Бијељини.

"Ива" ће прво наступити у четвртак у дервентском Центру за културу, а у петак ће запјевати у Бијељини у Центру за културу "Семберија". Оба концерта почеће у 19 часова, а дио су пројекта "Етно фјужн прело 2015".

- Концерт у Бијељини организујемо заједно са удружењем "Другачији свијет", он ће имати хуманитарни карактер и посвећен је лицима обољелим од аутизма - навео је оснивач групе и професор на бањалучкој Академији умјетности Саша Павловић.

Објаснио је да настоје, када год су у прилици, да помогну одређеној популацији, те додао да ће, осим "Иве", на концертима наступити и по један ансамбл из наведених градова као гост изненађења.

- Надамо се да ће и овај концерт бити успјешан и драго нам је што смо сада на нашу мапу ставили и Дервенту, јер "Ива" је базично из Добоја, а још увијек нисмо имали цјеловечерњи концерт код првих комшија - казао је Павловић.

Пројекат "Етно фјужн прело" се реализује већ шест година и то у двије форме. Прве три године представљао је турнеју "Иве" по градовима РС, након чега је ова музичка манифестација одржавана на добојском тргу промовишући и афирмишући традиционалну музику у савременим музичким формама и изразима, развијајући поштовање културне разноликости и креативне потенцијале.

Два најављена концерта представљају наставак првобитне форме пројекта, односно турнеју етно-групе по РС, али и Србији.

Овај дугогодишњи пројекат суфинансирају Министарство просвјете и културе РС, градови домаћини и пријатељи етно-групе "Ива".

Нове групе

Један од резултата "Ивиних" турнеја у прве три године реализације пројекта "Етно фјужн прело" јесте формирање више од 35 нових етно-група широм Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана