Хор „Вила“ побједник фестивала у Пољској

Aгенције
Хор „Вила“ побједник фестивала у Пољској

Приједор - Хор Српског православног црквеног пјевачког друштва “Вила”, под вођством диригента Аљоше Новаковића, побједник је Међународног фестивала црквене музике “Хајновка 2012” у Пољској.

Ова престижна културна манифестација, која се већ више од три деценије одржава у Хајновки и Бјалистоку, градовима на сјевероистоку Пољске, једно је од најзначајнијих такмичења хорова на свијету, на којем је до сада наступило више од 740 најбољих хорова са свих континената.

Град Приједор и Република Српска од сада имају представнике међу побједницима – лауреатима овог великог фестивала.

Диригент “Виле” Аљоша Новаковић рекао је Срни да је наступ на оваквом фестивалу велика част, јер многи хорови годинама чекају да уопште буду уврштени у такмичарски програм фестивала.

 “А ако још постанете побједник, то је велики успјех и велика сатисфакција. Ја сам захвалан члановима хора, мојим жСпартанцимаж, који су након двадесетседмочасовног путовања до Бјалистока имали мало времена за одмор и краћу пробу, а онда су публици у сали Бјалисточке филхармоније бриљантно извели свој програм и подарили емоције, на шта нико у сали, укључујући и стручни жири, није остао равнодушан. Аплауз је трајао и трајао” рекао је Новаковић.

Седмочланим стручним жиријем, који су чинили највећи ауторитети из области хорске музике из Пољске, Украјине, Литваније и Казахстана, предсједавао је Ромуалд Твардовски, композитор и професор Музичке академије “Фредерик Шопен” у Варшави.

Током четири фестивалска дана публици су се представила 24 хора из Украјине, Естоније, Бјелорусије, Молдавије, Пољске, Литваније, Летоније, Русије, Румуније, Израела и Грузије.      

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана