Хор Јединство пјева 120 година

Александра Маџар
Хор Јединство пјева 120 година

Бањалука - Српско пјевачко друштво "Јединство", годишњим концертом који ће бити одржан вечерас у 20 часова у Банском двору Културном центру, почиње прославу јубилеја - 120 година постојања.

Бањалучка публика имаће прилику да ужива у аутентичном извођењу композиција Исаија Србина, Павела Чеснокова, Стевана Мокрањца, као и црначке духовне музике, што је само дио репертоара који ће "Јединство" извести у великој концертној дворани Банског двора.

Традиционалном концерту претходила је ретроспективна изложба "Јединства", која је отворена у уторак увече у црвеном салону Банског двора.

- У оквиру поставке емитована је емисија и видео-записи са велике француске турнеје коју је хор имао у септембру 2012. године, која је била најава за  обиљежавање јубилеја - рекао је диригент хора Немања Савић.

Као солисти на годишњем концерту наступиће сопрани  Каролина Михајловић и Биљана Керкез, баритон Лазар Радоја, пијаниста Младен Јанковић и Радиша Рачић са удараљкама.

Наступ Мјешовитог хора Српског пјевачког друштва "Јединство", као и увијек, биће одржан под диригентском палицом Немање Савић.

- Поводом јубилеја у плану нам је да објавимо два нова компакт диска, као и један ДВД, на којем ће бити снимци посљедњих десет година нашег рада - каже Савић.

Мјешовити хор Српског пјевачког друштва "Јединство" током свог постојања један је од најуспјешнијих хорова  у Републици Српској и БиХ.

- Своје умјетничке домете показали смо на многобројним концертима одржаним у Грчкој, Словачкој, Бугарској, Њемачкој, Aустрији, Италији, Кини, Русији, Француској и тако на прави начин  представили српску културу у овим земљама - казао је Савић.

Године 1995. основан је и Дјечији хор "Јединство", а малишани наступају под диригентском палицом Јасне Aнтонић.

Одликовања

Српско пјевачко друштво "Јединство", једно од најстаријих друштава у Републици Српској и БиХ, основано је 1893, а дјеловало је до 1941. године, када му је забрањен рад. Године 1992. обновљен је рад овог друштва, а Мјешовити хор је веома брзо заузео истакнуто мјесто у музичком животу Републике Српске и постао носилац три висока одликовања, Ордена Светог Саве, Ордена Његоша и Ордена Светог Aндреја.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана