Хип-хоп: Од Бронкса прије 50 година, до глобалног музичког правца

Танјуг
Хип-хоп: Од Бронкса прије 50 година, до глобалног музичког правца

ЛОС АНЂЕЛЕС - У САД се обиљежава пет деценија хип-хоп музике, а тим поводом вечерас ће бити додуијељене музичке награде Блек ентертејнмент телевижен (БЕТ).

Прије 50 година, 11. августа, 18-годишњи Клајв Кемпбел, познат као ди-џеј Кул Херц и његова млађа сестра Синди, одлучили су да приреде забаву поводом краја љета и почетка школе, у соби за снимање у њиховом стану у њујоршком Бронксу, и та журка ће у музици остати запамћена као историјски дан рађања хип-хопа.

Иновације које је млади црнац, пореклом с Јамајке, тада показао у начину пуштања плоча, унијеле су "варнице" у музичку сцену у САД тог времена и изродиле један од најутицајнијих музичких покрета у цијелом свијету.

"На нашим журкама седамдесетих година у Њујорку, радило се о нечему већем од нас самих. Хип-хоп је истовремено америчка имигрантска и глобална прича - припада свима. А данас се и даље може видјети и осјетити", рекао је Ђ Кул Херц, кога називају оцем хип-хопа.

Јубилеј тог музичког правца биће обиљежен у САД, али и свијету, концертима, турнејама, умјетничким такмичењима и изложбама, у којима ће учествовати музичари, ди-џејеви, емсијеви, брејкденсери, битбоксери, графити умјетници и други.

Награде БЕТ, које додјељује ТВ која је подржавала хип-хоп протеклих деценија кроз више емисија, биће додијељене вечерас на церемонији у Мајкрософт театру у Лос Анђелесу, на којој ће се извртјети најзначајнији моменти хип-хопа.

Највише номинација, и то седам, има Дрејк, између осталог за најбољег мушког хип-хоп умјетника, најбољег Р&Б/поп умјетника, као и за албум године.

Репер, продуцент и један од пионира хип-хопа Баста Рајмс  има пет номинација, а добиће и награду за животно дјело, пренио је АП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана