Халид поново узвраћа ударац

Бранислав Предојевић
Халид поново узвраћа ударац

ЗАГРЕБ - Винилно реиздање култног еп издања “Во-здра”, пројекта Хали Гали Халида, тачно након 33 године од изласка оригиналног издања, стигао је на прво мјесто најпродаванијих албума у Хрватској, уз сјајне реакције публике и критике широм региона.

Након хваљеног винилног реиздања легендарне компилације “Бомбардирање Њујорка”, издавачка кућа “Денсинг бер” наставила је сјајну сарадњу са Зденком Фрањићем, објављивањем реиздања из богатог каталога његове култне етикете “Слушај најгласније”.

Оригинално је објављено 1991. године, данас култно издање “Во-здра” садржавало је четири пјесме објављене на винилном ЕП-у и шест пјесама на касетном издању. Ово реиздање, на винилној плочи, доноси свих шест пјесама, снимљених почетком 1991. године у загребачком студију “Мирор” код тада младог Дениса Мујаџића Деникена. Посебна занимљивост реиздања су и двије до сада необјављене бонус пјесме, снимљене уживо на Хали Гали Халидовом наступу одржаном 14. децембра 1991. године у Загребу.

Дугих 36 година прошло је откако је Горан Баре 1988. године у Винковцима, у тренутку док су “Мајке” мировале, удахнуо живот Хали Гали Халиду, који и данас не престаје одушевљавати слушаоце широм региона. Инспирисан истовремено гаражним роком и психоделијом, али и фолк пјевачима попут Халида Муслимовића и Халида Бешлића, Баре је на касетном издању “Само за тебе”, објављеном почетком 1989. године представио јединствени мутирани спој наведених утицаја.

Иза Хали Гали Халида су, уз Бареа, тада стајали и Горан Дујмић Дујма, Недељко Ивковић Килмистер и Хрвоје Тучек Хрцо, чланови винковачких “Мајки”, “Непоправљивих” и “Покварене маште”.

Двије године касније Горан Баре самостално снима ново Хали Гали Халид издање споменути ЕП “Во-здра”. Посебан је и по томе јер је све инструменте (бубањ, бас, гитаре, ритам машину…) одсвирао и отпјевао сам Баре - Хали Гали Халид лично, како стоји на омоту плоче! Резултат је био импресиван, шест пјесама које су звучале као ништа што се до тада могло чули.

Спој сировог и бучног гаражног рока испреплетен са Халидовим новокомпонованим кафанским пјевањем и црнохуморним текстовима врло брзо је освојио срца публике својом енергијом и непосредношћу.

Ни избијање рата у Југославији није спријечио да Хали Гали Халидови хитови стекну популарност, прво на просторима бивше државе, а потом и у иностранству, захваљујући поузданим везама Зденка Фрањића. Појављивање пјесама “Хајде да се дрогирамо” и “Не питај ме” у култној комедији “Ми нисмо анђели” режисера Срђана Драгојевића додатно ће зацементирати култни статус који данас има Хали Гали Халид, уз огроман утицај на читав један талас бендова који ће спојити рок, панк и фолк звук попут састава “Перо Деформеро” и Бркови”.

На питање “Ко је заправо Хали Гали Халид?” Баре је Деникену, током снимања овог материјала одговорио:

- Денисе, то ти је биће из свемира, које се спустило у околину Брчког, али је Баре Халида 1992. године послао назад у свемир и никада није снимио нови Хали Гали Халид албум, што му је оригинално била намјера.

Звук и омот

Оригинални омот доноси и додатне фотографије Томислава Бркића, Бареове цртеже будуће насловнице, као и текст Дарка Кујунџића, једног од уредника издања.

Пјесме је с оригиналних мастер трака из архиве Зденка Фрањића, рестаурирао и мастерисао Вишеслав Лабош. Управо захваљујући његовом звучном третману, “Во-здра” на овом реиздању звучи боље него икад и најближи је оригиналном звуку материјала снимљеном у студију 1991. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана