“Гудачи св. Ђорђа” и ноте “Огледала”

Танјуг
“Гудачи св. Ђорђа” и ноте “Огледала”

Београд - Камерни оркестар “Гудачи св. Ђорђа” и солисти Aна Радовановић, мецосопран, Срђан Сретеновић, виолончело и Неда Хофман, клавир премијерно су у Коларчевој задужбини извели поруyбину 44. Бемуса, композицију Срђана Хофмана “Огледало”, јавио је Танјуг.

Дјело угледног српског композитора Хофмана “Огледало” рефлексија за трио и камерни оркестар, поруyбина овогодишњег Бемуса, написано је на текст “Ретфлецтионс” дјела Дејвида Тејлора и неколико стихова из пјесме “Огледало” Силвије Плат.

Према ријечима композитора, однос између огледала или површине воде, на којима се рефлектује лик онога који у то огледало/воду гледа, вјечна је тема умјетности.

Интелектуално сложено и емотивно пренапрегнуто дјело Хофмана музичка је прича о идентитету и пролазности, “Огледало” као симбол другог ја композитора, педагога и теоретичара савремене музике Хофмана, аутора чији опус чине бројна оркестарска, вокално-инструментална, камерна, солистичка, хорска и електро-акустичка дјела.

Публика је у уторак увече са великом пажњом слушала прво извођење дјела у изванредном тумачењу младих музичара и топлим аплаузом наградила композитора, који је, као што је ред на премијерама, изашао на бину да се поклони.

На програму концерта поред Хофамановог “Огледала” била је Соната за гудаче бр. 2 A-дур Ђоакина Росинија, “Елегија” за гудаче Едварда Елгара и Камерна симфонија Дмитрија Шостаковича.

Бемус у 44. издању, под слоганом “Опсада Београда” представља до 21. октобра укупно 15 концерата различитих жанрова, закључно са концертом Симфонијског оркестра Радио-телевизије Србије, који обиљежава 75 година постојања, а свираће у Коларчевој задужбини под вођством диригента Бојана Суђића.

Пако де Лусија

Пако де Лусија наступиће сутра на Бемусу, а његов концерт почеће у 20 часова у Центру “Сава”. Он је први шпански гитариста који је добио почасни докторат чувеног “Беркли” колеyа за музику из Бостона, синоним је за фламенко гитару и истовремено један од најоригиналнијих умјетника овог жанра. У каријери која траје деценијама, Пако де Лусија је пронио славу фламенко музике широм свијета. Иако је током читаве каријере остао вјеран својим музичким коријенима, увијек се трудио да буде оригиналан и другачији.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана