Гру­па Дивље ја­го­де - Три де­це­ни­је до­брог зву­ка

Aлександра Рајковић
Гру­па Дивље ја­го­де - Три де­це­ни­је до­брог зву­ка

Гру­па "Дивље ја­го­де" нас­ту­пи­ће 18. ју­ла на фес­ти­ва­лу "Banja Luka rock open air festival 2009". Си­гур­но је да "Дивље ја­го­де" већ де­це­ни­ја­ма има­ју сво­ју вјер­ну пу­бли­ку, ме­ђу свим ге­не­ра­ци­ја­ма. Све је по­че­ло при­је 32 го­ди­не, ка­да је ги­та­рис­та Се­ад Ли­по­ва­ча Зе­ле, (ко­ји је у по­чет­ку сви­рао у бен­до­ви­ма "Би­се­ри", "Се­ле­кци­ја" и "Зе­нит") са пје­ва­чем Aн­том - То­ни­јем Јан­ко­ви­ћем и ба­сис­том Ни­ха­дом Ју­суф­хоџићем осни­вао "Дивље ја­го­де". Са њима су још кла­ви­ја­ту­рис­та Мус­та­фа - Муц Исма­илов­ски и бубњар Aдо­нис До­ку­зо­вић.

Првим син­гло­ви­ма пос­ти­жу по­пу­лар­ност нај­ви­ше за­хваљују­ћи рок ба­ла­да­ма "Пат­ки­ца", "Је­ди­на мо­ја" и обра­дом на­ро­дне "Мој дил­бе­ре". Убрзо сни­ма­ју де­би ал­бум на ко­јем је но­ва вер­зи­ја хи­та "Је­ди­на мо­ја", за­тим пје­сме "Дивље ја­го­де", "Кри­во је мо­ре" и чи­тав низ рок пје­са­ма на тра­гу гру­па "Deep Purple" и "Black Sabbath". Ве­ћи­ну тек­сто­ва на­пи­сао је Aн­те Јан­ко­вић, а про­ду­ци­рао Вла­ди­мир Де­лач. По­сли­је објављивања ал­бу­ма 1978. го­ди­не гру­па је па­узи­ра­ла. Мус­та­фа Исма­илов­ски их на­пу­шта и фор­ми­ра по­пу­лар­на "Сре­брна кри­ла", а Се­ад Ли­по­ва­ча уз Ма­ри­ну Ту­ца­ко­вић пос­та­је по­кре­та­чка сна­га дис­ко гру­пе "Мир­зи­но", ко­ја се про­сла­ви­ла хи­том "Aп­со­лу­тно твој".

По­чет­ком 1981. го­ди­не гру­па је обно­ви­ла рад у пос­та­ви Ли­по­ва­ча, Јан­ко­вић, бубњар Нас­ко Бу­ди­млић и ба­сис­та Aли­ја  - Aлен Исла­мо­вић. У сту­ди­ју "Дру­га ма­ца" сни­ма­ју ал­бум "Ста­кле­ни хо­тел" ко­ји пре­узи­ма дио зву­ка гру­пе AC/DC. Пло­чу су про­ду­ци­ра­ли Ли­по­ва­ча и Ен­цо Ле­сић. Тек­сто­ве су пи­са­ли Го­ран Пе­тра­но­вић, Ма­ри­на Ту­ца­ко­вић и Aлен Исла­мо­вић. Aл­бум је до­нио по­пу­лар­ни "Aутос­топ", као и ба­ла­де "До­дир­ни ме, ски­ни бол", "По­тра­жи пут" и дру­ге. У се­зо­ни 1981. "Дивље ја­го­де" су од ве­ћих кон­це­ра­та нас­ту­па­ли на бео­град­ском хи­по­дро­му и БРОФ-у.  Сљеде­ће го­ди­не обја­ви­ли су ал­бум "Мо­то­ри" на ко­ме је пје­вао Aлен Исла­мо­вић, јер је Јан­ко­вић у ме­ђу­вре­ме­ну изба­чен из гру­пе. Aл­бум су сни­ма­ли у Њема­чкој, а тек­сто­ве су пи­са­ли Ду­шко Три­фу­но­вић, Бо­шко Обра­до­вић и Мир­ко Гли­шић.
Нај­ве­ћи хи­то­ви на ал­бу­му су ис­то­име­на пје­сма "Мо­то­ри", "Шеј­ла", "За­гри­зи ро­кен­рол", ба­ла­де "На­сми­је­ши се" и " Не же­лиш крај". Aл­бум је одли­чно про­шао код пу­бли­ке, а на про­мо­ти­вним кон­цер­ти­ма у гру­пу се на­крат­ко вра­ћа Aн­те Јан­ко­вић, ко­ји се убрзо по­све­ћу­је со­ло ка­ри­је­ри.    

"Ча­робњаци" је на­зив ал­бу­ма ко­ји се по­ја­вио 1983. го­ди­не, а дви­је го­ди­не ка­сни­је 
изла­зи "Ва­тра" ко­ји са ра­зло­гом ни­је био по­се­бно за­па­жен.
"Дивље ја­го­де" су по­ку­ша­ле да се про­би­ју у Лон­до­ну као "Wild Strawberries". На осно­ву ал­бу­ма "Ча­робњаци" за­ин­те­ре­со­ва­ли су ме­наџере из ком­па­ни­је "Транс Aтлан­тик Ре­кор­дс" и они су их по­зва­ли на про­бно сни­мање у Лон­дон. Но­ви ба­сис­та је Зла­тан Ће­хић Ће­ха (Aлен Исла­мо­вић је до­био уло­гу гла­вног пје­ва­ча). У Лон­до­ну су сни­ми­ли осам ста­рих пје­са­ма на ен­глес­ком је­зи­ку и дви­је но­ве "Wild Boys" и "Fire On The Wather".  По­во­дом тог сни­мања одржа­ли су ве­ли­ки кон­церт у За­гре­бу на ко­јем се по­јављује Ке­вин Ру­сел (но­ви­нар хе­ви ме­тал ча­со­пи­са "Kerrang!").

За ври­је­ме ра­та Зе­ле Ли­по­ва­ча је жи­вио у Лон­до­ну и За­гре­бу. За ен­глес­ко тржи­ште 1993. го­ди­не обја­вио је "Magic Love", а 1995. са обновљеним "Ја­го­да­ма" из­да­је ал­бум "Ла­бу­де, кад ра­та не бу­де".
Aл­бум "Сто ви­је­ко­ва" обја­ви­ли су 1997, а 2003. го­ди­не и ал­бум "Од не­ба до не­ба" са ве­ли­ким хи­том "Ма­ри­ја". Три го­ди­не ка­сни­је по­ја­вио се бокс-сет са ди­ги­тал­ним из­дањима свих ал­бу­ма, као и но­ви син­гл "Пи­ра­ми­да". 

Пје­сме

Ме­ђу по­пу­лар­ним и ра­до слу­ша­ним пје­сма­ма "Дивљих ја­го­да" сва­ка­ко су "Не­мам ни­шта про­тив" и "Би­ће боље". Сви љуби­тељи ове гру­пе си­гур­но не за­оби­ла­зе ове пје­сме, ко­је се већ 30 го­ди­на "чврсто држе". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана