Грофа Ђураз: Европа је супер, ал не треба је превише гледати у зубе

Никола Лугић
Грофа Ђураз: Европа је супер, ал не треба је превише гледати у зубе

Музичар вампир из Бањалуке, који је веома познат на алтернативној сцени Републике Српске и ФБиХ, али и изван граница земље Гроф Ђураз, издаје свој први албум.

У интервјуу за "Глас Српске" прича о промоцији албума, предстојећој турнеји, Европи, југоносталгији, музичкој сцени код нас и о сарадњи са Дином Шараном из сарајевског бенда "Лету штуке".

За себе воли да каже да је естрадна појава, умјетник, музичар, колумниста, визионар, хуманиста. Ту је да уљепша живот на планети себи и својим обожаваоцима, а да загорчава животе и изазива копривњачу идиотима и онима који га не воле.

* ГЛAС: Ускоро излази твој први албум "Ја сам нормалан". Колико пјесама има и да ли су у плану неки музички спотови?

ГРОФ ЂУРAЗ: Да, у питању је мој први албум, а у међувремену је било неких издатих демо варијанти, али ово је прво званично издање. Ма, албум има тринаест пјесама, а у плану је неколико спотова. Искрено се надам што прије.

* ГЛAС: Имаш ли у плану неке концерте како би промовисао албум?

ГРОФ ЂУРAЗ: Наша замисао је да одрадимо концертне промоције албума за почетак у Сарајеву, Љубљани, Београду и Загребу, с тим да би фокус био на словеначко и хрватско тржиште. Поред тога, пробаћемо доћи до што већег броја радио станица и топ-листи.

* ГЛAС: Сингл "Југоносталгија" добро је прошао код публике у цијелој БиХ. Како је дошло до идеје да буде написана пјесма и која је њена порука?

ГРОФ ЂУРAЗ: Идеја за пјесму је дошла спонтано, из дубине срца и душе. Порука је једноставна. Кад је постојала није ваљала, а сада када је нема сви жале и кукају. Поред тога што се жали и кука, неки су добро уновчили загробни живот Југославије и осјећај југоносталгије.

* ГЛAС: Како је било сарађивати са Дином Шараном и имаш ли можда у плану неке нове пројекте са њим или са неким другим музичарима са ових простора?

ГРОФ ЂУРAЗ: Сарадња са Дином Шараном је била једно велико искуство. Њега јако цијеним као аутора, а и људина је овако, приватно. Нисмо провели много времена у студију заједно, али за то мало времена сам доста научио. У сваком случају, драго ми је што смо заједно реализовали "Југоносталгију".

* ГЛAС: Каква је твоја оцјена музичке сцене и културе у РС и Бањалуци?

ГРОФ ЂУРAЗ: Искрен да будем, сцена никад није била конкретнија и боља. И прије је било сјајних бендова и аутора, ал' сада су се коначно почела појављивати издања, односно албуми. Поменуо бих "Сопот", "Aфродизијак", "Пост скриптум", "Танкер", "Катрин Ноис". Што се тиче РС, цијеним "Dbay" из Приједора, то ми стварно супер звучи. Има ту свега. Оно што недостаје јесте менаџмент и логистика, као и више пуштања на радио и ТВ станицама.

* ГЛAС: Колико ће отварање вјежбаонице у клубу ДФК-а значити младим неафирмисаним бендовима?

ГРОФ ЂУРAЗ: Значиће доста, јер мислим да већина младих бендова никада није имала прилику да вјежба на таквој опрему и у таквим условима. Оно што мене мори када је младост у питању, јесте то да дуго нисам видио и чуо нешто заиста ново, свјеже и оригинално, а никада нису били бољи услови за рад и стварање. Под тим мислим на могућност куповања опреме, снимања, употребе вјежбаоница. Надам се ће ме неки млади аутор ускоро пријатно изненадити.

* ГЛAС: С обзиром на то да смо у безвизном режиму и да можемо слободно путовати, да ли си или ћеш посјетити неке европске земље. Ево, можда Румунију с обзиром на твоје вампирско поријекло?

ГРОФ ЂУРAЗ: У Румунију сам требао за новогодишње празнике, ал' се нешто искомпликовало. Имам намјеру да путујем, што са бендом, што сам. Европа је супер, ал' не треба је превише гледати у зубе и скидати гаће на сваки њен перверзни захтјев. Мислим да се чак не морамо ни трудити да се придружимо ЕУ. Сматрам да то није за нас.

Свим љубитељима "вампирског" звука и дјела остаје да купе нови албум човјека са вишевјековним искуством који на веома занимљив начин интерпретира музику.

О албуму

Aлбум је сниман у Белтинцима, Бањалуци и Сарајеву у периоду од децембра 2008. до фебруара 2010. године. Снимио, продуцирао и мастеризовао Професор Бојлер у студију "Дигитал бојлер". На албуму су свирали и пјевали Гроф Ђураз и "Господа". У креацији су учествовали и гости, који свој таленат поклонише Грофу и оплеменише албум. Гости су: Дино Шаран, Марио Кнезовић, Марчело, Весна Зорник, као и бројни бањалучки умјетници. Гроф Ђураз је алфа и омега албума, визионар, већински власник музике, текстова и аранжмана који

се налазе на овом албуму. Први господин је Aксе Љак, човјек са села, сирова снага и још сировији интелект. Грофова вјечна љубав. Чланови "Господе" су и Маестро Геније, човјек машина и Неша Параћинац који свира све, од Силване до "Нирване".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана