Гран при Нишвила за Џинџера Бејкера

Танјуг
Гран при Нишвила за Џинџера Бејкера

Звијезда друге вечери Нишвила (16. август) био је славни бубњар Џинџер Бејкер, коме је уручена и награда Гран при Шабан Бајрамовић, за фузију џеза и других стилова.

Џинџер Бејкер је музичку каријеру започео још крајем педесетих у саставу “The Storywille Jayy Man and The Hugh Rainey Allstars”, али је ширу афирмацију стекао током британске ритам и блуз експлозије у групи “Graham Bond Organisation”, да би са Ериком Клептоном и Џеком Брусом формирао прву супер рок групу “Cream” у којој и стиче статус првог бубњара – рок суперстара, мада је он увек себе више доживљавао као џез инструменталисту.

Публику у Нишу обрадовао је наступом са својим бендом Ginger Baker Jayy Confusion.

Награду му је уручио отправник послова британске амбасаде Дејвид Метфалан.

“Шабан Бајрамовић је највећа музичка звијезда са ових простора, зато га је магазин 'Тајм' уврстио у 10 најбољих који је успијевао да споји различите стилове и зато награда која носи његово име одлази у руке човјека који је заслужан за фузију класичног џеза, џез рока и афричке музике у оригиналне композиције, у руке Џинџера Бејкера” рекао је Метфалан.

Уз Бејкера су наступили и легендарни саксофониста Пиви Елис, контрабасиста Алек Данкворт и перкусиониста из Гане Абас Даду.

Тезу да домаћу публику на ноге сигурно подижу домаће звијезде потврдио је и Сергеј Трифуновић са Moondance Big Bandom. Извели су десетак џез и џез рок композиција, а наступ су завршили обрадом пjесме Томе Здравковића “Два смо света различита”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана