Гран при хору из Новог Сада

Александра Рајковић
Гран при хору из Новог Сада

Бијељина - Гран при фестивала "Мајске музичке свечаности" припао је Хору Гимназије "Јован Јовановић Змај" из Новог Сада, а награда је побједницима уручена на свечаном затварању фестивала у Бијељини.

Новосадски хор такође је у недјељу увече проглашен за побједника у категорији мјешовитих хорова. Најбољи мјешовити камерни хор на бијељинском фестивалу је Хор "Свети Роман Мелод" из Суботице, а награда публике отишла је у руке Хору Факултета уметности из Звечана.

Фестивал је одржан од 10. до 13. маја, у организацији Српског црквеног пјевачког друштва "Србадија", а под покровитељством Епархије зворничко-тузланске и општине Бијељина.

На фестивалу "Мајске музичке свечаности", који је у Бијељини одржан 11. пут, учествовало је више од 30 ансамбала из Републике Српске и Србије, са хиљаду и по учесника.

- Бијељина и Република Српска могу бити поносни на ову међународну музичку манифестацију, која се из године у годину развија и расте у сваком погледу, организационом и квалитативном. Невјероватно је са којим умијећем и прегалаштвом организатори сваке године успијевају у реализацији најтежег циља - да фестивал буде бољи него прошле године - рекао је композитор Младен Матовић, који је био један од чланова жирија "Мајских музичких свечаности".

Захваљујући овом фестивалу Бијељину је, у посљедњих десет година, посјетило више од 20.000 пјевача и на десетине еминентних стручњака из свијета музике.

- Квалитет и програмска разноврсност, те посебно одлични дебитантски наступи појединих хорова из средина за које нисмо могли ни претпоставити да имају тако квалитетне ансамбле, као на примјер хор из Шамца, из РС, у пуном смислу ријечи оправдавају сврсисходност и мисију одржавања једног оваквог фестивала - истакао је Матовић.

Додао је да "Мајске музичке свечаности" на најљепши могући начин доприносе културној и глобалној афирмацији, како Бијељине, тако и Републике Српске у цјелини.

Извршни директор фестивала Даница Мојић је истакла да су презадовољни овогодишњим "Мајским музичким свечаностима", као и одзивом публике, која је са великим интересовањем пропратила манифестацију. Према њеним ријечима само на такмичењу одржаном у цркви Светог Георгија у Бијељини наступило је 700 учесника.

Пред бијељинском публиком наступили су ансамбли из више градова Републике Српске и Србије, међу којима су били хорови из Бањалуке, Новог Сада, Крагујевца, Краљева, Приштине.

Традиција

Хор гимназије "Јован Јовановић Змај" у Новом Саду основан је 1828. године. На бројним гостовањима хор је добио значајне награде и признања. Налази се на листи међународног хорског удружења "Музика мунди", у оквиру које углавном и наступа, кад је ријеч о европској сцени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана