Графике и цртежи уз пјесме Јапана

Александра Рајковић
Графике и цртежи уз пјесме Јапана

Лакташи - Прослављена умјетница Јадранка Стојаковић, чија музика већ деценијама не губи на популарности, открила је у четвртак другу страну свог стваралаштва на изложби која је отворена у галерији Центра за културу и образовање у Лакташима.

Иако је каријеру изградила као врсни музичар, Јадранка Стојаковић дипломирала је сликарство у класи професора Ратка Лалића у Сарајеву.

Изложба у Лакташима, која је отворена у сарадњи са Музејом савремене умјетности Републике Српске и Радио-телевизијом Републике, означава њен велики повратак ликовној умјетности.

Директор Центра за културу и образовање из Лакташа Слађана Човичковић нагласила је огроман значај дјела Јадранке Стојаковић и изразила задовољство што је њена изложба постављена у овој галерији.   

Поставку је званично отворио начелник општине Лакташи Милован Тополовић, подсјетивши на чињеницу да је Јадранка Стојаковић још од дјетињства везана за ово мјесто.

Многобројна публика имала је прилику да разгледа графике и фотографије, али и да чује неколико јапанских пјесама које је Јадранка Стојаковић отпјевала на отварању.

Историчар умјетности Видосава Грандић истакла је да је прву изложбу Стојаковићева имала у бањалучком Банском двору 1981. године.

- У ликовнима дјелима Јадранке Стојаковић наглашена је линија, па чак и када употребљава боју, опет је ту линија која потцртава експресивност доживљаја. С друге стране, та линија се претвара у један флуид када Јадранка представља своје емоције. Јадранка је цртежом спојила своја искуства са Aкадемије у Сарајеву и она која је стекла у Јапану - рекла је Видосава Грандић. 

Јадранка Стојаковић је испричала да је, што се умјетности тиче, цијели живот сједила на двије столице, музичкој и ликовној.

- Још на почетку, када сам почела свирати усну хармонику, почела сам и цртати. Све што ме окруживало у мојој кући било је сликарство и музика. Нисам могла да раздвојим те двије умјетности, стално су живјеле са мном - присјетила се Стојаковићева.       

Она каже да се трудила да своја дјела често представља на изложбама док је живјела у Јапану.

- На овој изложби представљени су цртежи и графике који су настали у Јапану, али још много слика нисам успјела да донесем. Осим тога, ту су и цртежи које сам радила у Слатини, гдје сада боравим. Углавном, пред публиком су дјела која сам направила у посљедњих десет година - рекла је Јадранка Стојаковић.    

Породица

- Моја мајка је била наставница у Лакташима, а очух и данас живи овдје. Пети разред основне школе ишла сам у Лакташима и драго ми је што је на ову изложбу дошло много мојих пријатеља из тог периода - каже Јадранка Стојаковић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана