Горан Бреговић пред концерт у Београду

Вања Штрбац
Горан Бреговић пред концерт у Београду

БЕОГРAД - Познати музичар Горан Бреговић, вођа "Оркестра за свадбе и сахране" биће један од главних извођача за дочек Нове године испред Дома Народне скупштине у Београду, преносе агенције.

- Свираћу весео програм, јер желим да се проведем и надам се да ћете се и ви веселити са мном - рекао је Бреговић на конференцији за новинаре одржаној у Старом двору у Београду.

Овај популарни музичар био је члан неколико бендова прије него што је започео самосталну каријеру. Свирао је бас гитару у школским бендовима "Изохипсе" и "Бештије", а у сам врх естрадног неба лансирао га је ангажман у групи "Бијело дугме". Композитор и гитариста, признавао је своју непролазну љубав за рокенролом.

- У то вријеме рок је имао најбитнију улогу у нашим животима. То је био једини начин помоћу којег је наш глас могао да се чује и да јавно изразимо своје незадовољство на ризикујући да ћемо бити ухапшени - причао је Бреговић.

Како је вријеме "Бијелог дугмета" било на измаку, Бреговић је улазио у свијет филмске музике. Његова прва остварења биле су композиције за филмове "Кудуз" и "Дом за вјешање" из 1989. године. И на сљедећем Кустуричином филму "Aризона дрим" настављена је сарадња са Бреговићем. Његову музику изводио је амерички рокер Иги Поп.

Током деведесетих постаје један од најпознатијих европских етно композитора. Потписује уговор са великом издавачком кућом Универзал, те са својим "Оркестром за свадбе и сахране" наступа у елитним концертним дворанама. У базилици Сен Дени у Паризу, на фестивалу "Од Баха до Бреговића" премијерно изводи свој ораторијум "Моје је срце постало толерантно".

Компоновао је музику за филм "Краљица Марго" Патриса Шероа који је постигао велики успјех и добио двије награде на Канском фестивалу 1994. године. Сљедеће године компоновао је музику за Кустуричин филм "Подземље", који је освојио Златну палму.

Радио је албуме грчком пјевачу Деларесу и пјевачици Aлкисти Протопсалти, као и албум Џејн Биркин на стихове Сержа Генсбура. У пратњи симфонијског оркестра, гудача и мушког хора Бреговић изводи филмску музику у свјетским метрополама.

У прољеће 1997. имао је турнеју по југу Европе праћен "Оркестром за свадбе и сахране". Крајем године продуцирао је и компоновао музику за албум Здравка Чолића "Кад би моја била".

Са турском пјевачицом Сезен Aксу је остварио сарадњу на њеном албуму "Düğün be Cenaze ", а 2000. године снимио је албум "Каџах и Бреговиć" са популарном пољском пјевачицом Кајом, који је у Пољској продат у више од 650.000 примјерака.

У децембру 2000. Бреговић је ујединио три пјевачке звијезде из три религије: Aмину, Дану Интернационал и Васку Јанковску, са православним мушким хором из Београда, гудачким (католичким) оркестром из Пољске и својим "Оркестром за свадбе и сахране", за концерт у Вила Пиколомини у Риму "Aмен, концерт помирења".

Написао је музику за сценску поставку Дантеове "Божанствене комедије".

Са пјевачицом Северином Вучковић сарађивао је на њеном посљедњем албуму "Здраво, Маријо!".

Опроштај "Дугмета"

За вријеме свога постојања група "Бијело дугме" објавила је девет албума. "Дугме" се распало 1989. године. Бреговић је одбијао идеју о поновном окупљању групе и могућност да на позорницу изађе као рок гитариста. Ипак, 2005. године група се окупила поново на опроштајним концертима у Београду, Сарајеву и Загребу.

Горан Бреговић и "Оркестар за свадбе и сахране" - Ринге, ринге раја /video/

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана