Горан Баштинац, идејни вођа групе Heaven Rain- Звук рајске кише

Дејан Таминџија
Горан Баштинац, идејни вођа групе Heaven Rain- Звук рајске кише

Група "Heaven Rain" је једна од најквалитетнијих и најперспективнијих састава на домаћој музичкој сцени. Жанр у оквиру кога овај састав дјелује може се назвати мелодичним прогресивом, са јаким утицајима познате и признате финске школе прогесивног поњер метала.

Идејни вођа овог бенда је клавијатуриста и академски музичар Горан Баштинац, који је компоновао и аранжирао већину материјала на њиховом деби албуму под називом "Far and forever". Aлбум је издат за холандску издавачку кућу "Moon Wolf Records ", и добио је високе оцјене рецензената у неким од најпрестижнијих европских музичких часописа.

- Цијела прича око "Heaven Raina " кренула је 2006. године када сам неке своје композиције одсвирао своме колеги са Aкадемије умјетности у Бањој Луци Игору Паспаљу, који је један од најбољих гитариста на овим просторима. Послије тога смо кренули у заједничку реализацију првог демо снимка заједно са пјевачем Божидаром Шевићем, који је познат по раду са бендовима "Револт" и "Hermess". Божидар је посао на вокалима одрадио јако квалитетно, и са те стране сам најзадовољнији, јер се ипак ради од текстовима који су на енглеском језику - прича Баштинац.

Послије тог демо снимка, формирала се стабилна постава бенда у којој су неки од најквалитетнијих бањолучких музичара, као што су бубњар Небојша Лакић и бас гитариста Бојан Јокшић.

- Мој пријатељ из Aмстердама, Миша Олен, који је уједно и први човјек издавачке кинематографске куће "Moon Qolf Records" чуо је наш демо и понудио нам финансије за снимање албума и издавање са дистрибуцијом готовог материјала. - наставља историјат бенда Баштинац.

Он је додао да је албум под називом "Far and forever" снимљен у студију "PAB" у Бањој Луци, а да је продукцију радио заједно са Павлом Богдановићем.

Aлбум је на тржиште изашао 4. јула ове године, али је љубитељима прогресивног метал звука на овим просторима недоступан у full lenght варијанти, јер је цјелокупан тираж продан у земљама Европске уније, у СAД, а од недавно је доступан и на подручју Јапана.

- Не бих желио да звучим препотентно, али сматрам да је наша музика превише комплексна и по менталитету не одговара људима са подручја Балкана. Наравно, има ту љубитеља у оквиру жанра, али мислим да музика којом се бавимо много више одговара фановима, рецимо, у Скандинавији, него овдје. Управо из тог разлога нисмо много наступали у региону. Имали смо само двије свирке, и то у Бањој Луци на "Неофесту" и у београдском "Ливинг Роому" у СКЦ-у, гдје смо наступили као хеадлинери те вечери. Много нам је важније инострано тржиште, и због тога смо у преговорима да урадимо турнеју у Холандији почетком сљедеће године - објашњава Баштинац.

На питање одакле црпи инспирацију, Баштинац одговара:

- Мој цијели живот је музика. Тиме се активно бавим у животу, за то сам се школовао и у крајњем случају то је мој животни позив. Сваку композицију коју створим настане као чиста љубав према музици. Трудим се да моје пјесме буду концептуалне и доступне свима који уживају у слушању музике без жанровског опредјељења.

Нови материјал 

- Тренутно радимо на новом материјалу који ће бити комплекснији од "Far and forevera". Неколико издавачких кућа из Европе нас је контактирало са намјером да потпишемо за њих, али највјероватније је да ћемо остати у "Moon Wolf Recordsu", који нам ипак пружа најбоље услове за рад. На албуму ће гостовати и нека позната имена из свијета прогресиве, али то не бих још да откривам, док не будем у потпуности сигуран у њихово учешће - каже Баштинац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана