Гитариста Карадагић освојио БРИТ награду

Б92
Гитариста Карадагић освојио БРИТ награду

Лондон - Млади гитариста Милош Карадаглић освојио је 2. октобра у Лондону престижну БРИТ награду за најбољег новог умјетника у области класичне музике, јавља Б92.

БРИТ награде за класичну музику додјељене су у дворани "Ројал Aлберт Хол" а Карадаглић је у категорији за најбоље нове умјетнике побједио музичке наде као што су тенор Ноа Стјуарт и пијаниста Бенџамин Гросвенор.

- Веома сам узбуђен и хвала вам. Ово је заиста оставрење снова - казао је Карадаглић примајући награду коју је добио највише захваљујући албуму "Латино", објављеном у јуну ове године.

- Последњих осамнаест месеци за мене су били најузбудљивији период живота и ништа од тога не би било могуће без моје публике - додао је Карадаглић.

Овај млади гитариста, рођен 1983. године у Подгорици, последњих година освојио је љубитеље класичне музике широм Европе. Након музичких почетака у Црној Гори и усавршавања у Београду, као шеснаестогодишњак добио је стипендију за студије на престижној Краљевској музичкој академији у Лондону. Ту отпочиње студије са Мајклом Левином и дипломира са посебним признанјем ове институције.

Првенац "Медитеранео" објављен 2011. године био је један од најпродаванијих класичних албума те године, а сличан успјех поновио је албумом "Латино".  Британски "Дејли Телеграф" назвао га је новим херојем класичне гитаре, а након недавног соло наступа управо у дворани "Ројал Aлберт Хол" у "Гардијану" је осванула је веома похвална рецензија.

На одржаној додјели БРИТ награда за ову годину тријумфовао је чувени композитор Џон Вилијамс који је осим признања за животно дјело проглашен и композитором године.

Најбољим албумом класичне музике  проглашено је остварење "And The Waltz Goes On" Aндреа Рјуа док је за најбољу класичну композицију изгласана "Wherever You Are" коју изводе хор "Military Wives" и Гарет Малоне.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана