Галија - Три деценије брака са музиком

Дејан Вујанић
Галија - Три деценије брака са музиком

Нишки бенд "Галија", једна од најстаријих и најугледнијих рок група на нашим просторима, ове године обиљежава 30 година дискографског постојања.

У години јубилеја "Галија" припрема 20. по реду студијски албум под називом "Поглед кроз двоглед", који је требало да буде промовисан сљављеничким концертом у Београдској арени. Концерт заказан за 17. децембар одгођен је за 13. март 2010. године.

Три деценије рада нишке групе представљене су недавно кроз троструко ретроспективно издање ПГП РТС-а под називом "Оженише ме музиком" на којем су скупљене најслушаније "Галијине" пјесме и спотови.

Издање се састоји од два CD-а са 33 нумере из периода од 1979. до 1996. године, као и DVD-а названог "Камера као сведок", са 19 видео-спотова групе, снимљених у истом периоду. Саме пјесме и видео-записе на албуму су одабрали лично браћа и оснивачи "Галије" Ненад и Предраг Милосављевић.

Говорећи о једној од најзначајнијих рок група са ових простора, одговорни уредник ПГП РТС-а Aлександар Пилипенко је указао на јединствен музички израз у коме је оснивач и фронтмен групе Ненад - Неша Милосављевић успио да помири двије страсти - "лирске хоризонталне мелодије и чврст рокерски звук, створивши један својеврстан музички координатни систем који за резултат има трајање".
- Овај јубилеј сведочи само о томе да је реч о једној квалитетној групи, музичком моделу који је Неша успео да направи и одржи свих ових 30 година, што свакако није лако - рекао је Пилипенко.

Група "Галија" основана је 1976. године у Нишу. Већ послије  двије године "Галија" биљежи прве значајне успјехе на неколико тада актуелних фестивала, Зајечарској гитаријади, Омладинском фестивалу у Суботици, BOOM фестивалу у Новом Саду.
Њихов први албум, који носи и симболичан назив "Прва пловидба" објављен је 1979. године. Тим албумом почиње сарадња групе "Галија" са ПГП РТС-а. За ових 30 година више пута је награђивана: шест златних плоча, двије платинасте плоче, двије Златне мимозе, два Оскара популарности Радио ТВ ревије и Златни грамофон за вишегодишње ауторство.
Одличне пјесме, добра сарадња групе и издавачке куће, одржали су "Галију" на окупу већ 30 година.

О групи "Галија" објављена је истоимена књига коју је написао Милан Керковић, новинар из Ниша, као и књига текстова са плоча. Уз рад са групом, Ненад Милосављевић паралелно компонује позоришну музику. Током свих ових година опремио је преко шездесет представа за које је добио шест награда. Радоман Кањевац објавио је књигу поезије "Отворено писмо" (Прометеј 1995) и "Речи за певање" (СКЦ 1995) у којој су текстови пјесама са плоча "Галије", а на његове текстове пјесме су снимали "YU група" и Викторија.

Жан Жак Роскам

Групи се 1983. године као други гитариста придружује Жан Жак Роскам, Белгијанац поријеклом из Заира. Будући да се Роскам оженио дјевојком из села крај Макарске, преселио се у Југославију и током љета се упознао са члановима "Галије". Роскам са "Галијом" снима албум "Дигни руку". На плочи се нашла његова пјесма "Winter's Coming " за коју је текст написала пјевачица Дани Клаин из групе "Vaya Con Dios". Продуцент плоче је Ненад Стефановић Јапанац, а гостују Саша Локнер, трубач Горан Грбић, саксофониста Ненад Петровић и Бобана Стојковић која је пјевала пратеће вокале.

Јадрански успјеси

Крајем 1983. године група "Галија" је, због својих наступа на јадранској обали и посебно због љетних концерата у Макарској, у анкети за истраживања омладинског туризма проглашена за најбољи догађај уживо на обали. Концерти у БиХ, Војводини и Македонији током 1983. године били су за "Галију" такође веома успјешни. У Нишу, у "Музичком клубу 81" Галија приређује изванредно посјећене концерте сваке недјеље непуну годину.

Галија - Скадарса /video/ 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана