Филм “Moonage Daydream” биће премијерно приказан на Канском фестивалу: Чудесни свијет Дејвида Боувија

Миланка Митрић/агенције
Филм “Moonage Daydream” биће премијерно приказан на Канском фестивалу: Чудесни свијет Дејвида Боувија

КАН - Први у потпуности ауторизован документарац о Дејвиду Боувију “Moonage Daydream”, у режији Брета Моргена, премијерно ће бити приказан на овогодишњем Канском фестивалу који ће бити одржан од 17. до 28. маја.

Ово остварење садржи архивске снимке, а није окарактерисан ни као документарац, а ни као биографија, него кинематографски пројекат сачињен од до сада невиђених снимака.

Осим о његовој каријери филм ће свим љубитељима једног од најважнијих музичара икад приказати појединости везане за његову музичку каријеру, али и за рад у плесу, скулптури, сликарству, видео и аудио-колажу. Такође, бавиће се и његовим радом као глумцем и сценаристом.

Како је режисер Морген, познат по филму о Курту Кобејну “Монтаге оф Хецк”, имао приступ Боувијевим личним архивама, уз одобрење његове породице и задужбине, успио је да направи једну цјелину у потпуности сачињену од необјављених снимака.

- Намјера ми је била да направим умјетнички филм који публику води кроз Боувијев креативни живот - забиљежио је раније режисер Морген, о филму који је описан као одисеја која ће гледаоце да води на умјетничко, музичко и спиритуално путовање кроз чудесни умјетнички живот Дејвида Боувија, који је и наратор у овом остварењу.

Продуцент филма је Тони Висконти, а остварење ће на Канском фестивалу бити емитовано у оквиру програма “Поноћне пројекције”.

Филм је име добио по пјесми која је објављена 1971. године, а годину касније је објављена на албуму “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spider from Mars” и једна је од његових најпознатијих нумера.

Дејвид Боуви, који је преминуо у јануару 2016. године, у вишедеценијској каријери објавио је 26 студијских албума, 21 албум са наступа уживо, 46 компилација и 72 музичка спота.

Раније ове године каталог са више од 400 Боувијевих пјесама продат је “Warner Channell Musicу”. У каталог су уврштене пјесме као што су, “Space Oddity”, “Ziggy Stardust”, “Fame”, “Renel Rebel” и “Let's Dance” са 26 албума које је објавио током живота, као и снимци објављени као синглови.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана