Филм “Деведесет година игре” приказан у НПРС: Љубав према театру обавијена носталгијом

М. М.
Филм “Деведесет година игре” приказан у НПРС: Љубав према театру обавијена носталгијом

БАЊАЛУКА - Документарни филм “Деведесет година игре”, у режији Бранка Лазића, јуче је претпремијерно приказан у Народном позоришту Републике Српске, а посвећен је 90. рођендану овог театра.

Остварење је рађено у продукцији Радио-телевизије Републике Српске, а ауторски тим осим Лазића чинили су и новинарка Јелена Којовић Тепић, директор фотографије Љубомир Тешинић, монтажер Ведран Марић, мајстор тона  Владимир Владетић, Марко Станчевић - расвјета и извршни продуцент Есад Бајрић.

- Прича о позоришту, најнеухватљивијој од свих умјетности, јединој чији дах траје само између дизања и спуштања завјесе, тешко може да се смјести у било коју форму, па и филмску. А кад та прича траје пуних деведесет година, и то у земљи у којој државе трају од данас до сутра, онда је готово немогуће. Ово је покушај да се таква прича исприча кроз сјећања, емоције више од тридесет саговорника који су живот, на овај или онај начин, везали за сцену Народног позоришта РС - наводе из ауторског тима.

Рада у Бањалуци, у овом филму, присјетили су се Мира Бањац, Душан Ковачевић, Петар Божовић, Светлана Бојковић. О прошлости, садашњости и будућности говорили су и режисери, директори, театролози, те су тако Гордана Милиновић, Добрица Агатоновић, Ковиљка Шипка и њихове колеге подијелили своја сјећања од прије неколико деценија.

- Од идиличних и мање идиличних успомена из времена самоуправног социјализма до једне бубњаре, која је иза сцене била мјесто окупљања смрзнутих глумаца у ратним данима. Од турнеја по бившој Југославији до играња на ратној сцени без струје. Студенти првих година Академије умјетности, данас прваци сцене, причали су о тренуцима смјене генерација, о представи “Породичне приче” која је донијела ново позориште у Бањалуку, а нове снаге, млади глумци, о томе какво позориште желе сутра. Том мноштву људи је заједничко само једно - бескомпромисна љубав према игри.  Зато је овај филм прије свега прича о љубави - додају из ауторског тима.

Филм ће сутра навече од 21.15 часова бити емитован на програму Радио-телевизије Републике Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана